Geen categorie

De Meerkeuzevraag

Een van de gevolgen van passend onderwijs is dat steeds meer leerlingen die vroeger naar het SBO of SO gingen tegenwoordig steeds vaker op reguliere basisscholen zitten. Wat op zich een positieve ontwikkeling is, want met de juiste begeleiding gaat dit vaak erg goed. In mijn functie als Intern Begeleider zie ik vaak de zorgkinderen op papier maar ook in real life voorbij komen. Wij werken namelijk op school met de ‘time out’, gaat het even niet in de klas of tussen kind en de leerkracht dan mag het kind even ‘afkoelen’ en soms gebeurt het dat een kind dan bij mij terecht komt.

Boos zit Jos bij mij op het kantoor. ‘Hoe kan het dat je hier zit?’, vraag ik rustig. Er volgt een diepe zucht: ‘Ik ging niet luisteren én niet werken!’ ‘En ik moest zomaar time-out! De juf had niet eens gezegd dat ik time out moest, maar bracht gewoon mijn werk naar een andere klas!’ ‘Jos, weet je nog dat er laatst met jou afspraken gemaakt zijn? Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat je bij mij bent en niet time out wil…’ Weer volgt er een diepe zucht. Ergens heb ik medelijden met Jos. Als hij boos kijkt, ziet hij er schattig uit met zijn pruillip en grote bos krullen. ‘Jos, hoe gaan we dit oplossen?’ Opnieuw een zucht ‘Ik heb geen zin om dit op te lossen’ Ik voel dat ik wat strenger moet zijn en stel hem voor een keuze te maken. ‘Jos, of je kiest A. en je gaat time out, of je kiest B. en je gaat naar huis, dit is de afspraak die we met jou hebben gemaakt.’ Jos kijkt me doordringend aan. ‘Ik ga niet time-out en ik ga niet naar huis, dus ik kies C ik blijf hier bij jou!’ Diep van binnen moet ik erg lachen, je moet wel erg creatief zijn om te kunnen omdenken en een C-keuze aan de vraag toe te voegen. Kinderen zijn creatieve wondertjes die voor elk probleem een passende oplossing kunnen bedenken die bij hun eigen persoonlijkheid past. Met pijn in mijn hart moet ik helaas de knoop doorhakken, ik zie het als een compliment dat hij bij mij wil blijven, maar vandaag is het beter als Jos naar huis gaat. Wanneer Jos naar huis is bedenk ik me, had ik maar wat vaker een C-keuze in mijn leven, dat maakte alles een stuk gemakkelijker…

*De namen en identiteit van de personages zijn gefingeerd.

2 reacties

  1. Hoi Marjolein,

    Bij NLP heb ik ooit iets heel belangrijks geleerd: een keuze uit twee dingen is geen keuze, maar een dilemma. Een keuze is pas vanaf drie mogelijkheden. In mijn werk heb ik ervaren dat het soms veel creativiteit vraagt om een derde optie te bedenken. 😄

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: