Geen categorie

Kikker in je bil

Wie nieuwsgierig is naar de vervolgvraag van mijn eerste blog. De volgende vraag die ik aan mijn klas stelde was: Wat is het smerigste dat je ooit hebt meegemaakt?

Al snel ging het gesprek met mijn klas vandaag tijdens de ochtendpauze over poep/ plas en smerige toiletten.

Mijn klas bestaat uit leerlingen van vele verschillende nationaliteiten die in de vakanties veel reizen naar familie die verspreid over Europa en de rest van de wereld wonen. Met de klas kwamen we tot de gezamenlijke conclusie dat snelwegtoiletten in Frankrijk toch echt wel tot de meest ranzige ooit behoren. Vooral de gaten in de grond, de hurktoiletten en de groezelige tankstations die nooit schoongemaakt worden. Ook gaven veel leerlingen aan op zo’n smerig toilet ook wel eens een beest te hebben gezien; variërend van bijen tot muizen. ‘Juf, heeft u ook wel eens op zo’n smerig toilet gezeten?’ Tijdens mijn antwoord nam ik mijn leerlingen mee naar India, New Delhi 2009 om precies te zijn. Ik was daar op onderwijsexpeditie en gaf les op een klein schooltje in de slums. Ik moest echtnodig plassen en de enige optie was te gaan naar een gat in de grond, met een houten deurtje waarachter miljoenen vliegen rondzwermden. Ik vertelde mijn leerlingen dat ik om de geur te verdragen creatief omging met vochtig toiletpapier; als propjes in mijn neus, om de geur te kunnen verdragen. En dat ik eerst een minuut het deurtje openhield om de vliegen uit het ‘hokje’ te laten, snel hurkteom te plassen en niet wist hoe snel ik eruit moest rennen. ‘Maar juf…. was dat het enige toilet dat daar zo was?’ Ik vertel de kinderen uit mijn klas dat ik tijdens dezelfde reis ook een nacht verbleef in een weeshuis. Toen ik daar ‘s nachts het toilet in liep schrok ik van een kikker die vrolijk ronddobberde in het water van het toilet. De kinderen uit mijn klas beginnenhard te lachen en roepen ‘Ielllll’. Twee anderen smoezelen met elkaar en gieren het vervolgens uit. Als ik vraag wat er is antwoord een jongen: ‘Ja juf…. ik zag die kikker al voor me, naar boven kijkend en denkend: Hé wat is dat?!’ De tranen rollen over hun wangen. Tsja…. het is ook wel erg grappig, een juf met een bijna-kikker in haar bil.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: