Geen categorie

Gevoel & Geloof

Vaste prik op de donderdagmiddag in mijn klas is de les seksuele voorlichting. Ook kijken wij gezamenlijk de Dr. Corrie Show. Wat opvalt is dat de kinderen in mijn klas heel open zijn over de puberteit en vragen over seksualiteit. Vandaag keken we de aflevering over homoseksualiteit. In mijn klas zitten voornamelijk Islamitische kinderen. Binnen het Islamitische geloof wordt dit gezien als soort taboe. Deze aflevering was daarom ook een zeer interessant gespreksonderwerp voor in mijn klas. Mijn eerste vraag aan de kinderen in de klas was ‘Wat vinden jullie van homoseksualiteit?’ Hierop kwamen wisselende reacties ‘Ik vind het raar op het moment dat ik eraan denk hoe deze mensen seks met elkaar hebben, verder vind ik het oké’, een ander zegt: ‘Ik ben Katholiek, mijn moeder zegt dat er nergens in de bijbel staat dat ik niet verliefd mag worden op een jongen, dus als blijkt dat ik homo zou zijn, zou mijn moeder dit niet erg vinden.’ Een Islamitisch meisje antwoordt: ‘Ik denk dat een man gewoon bij een vrouw hoort, maar dat komt omdat mijn ouders ook als man en vrouw bij elkaar zijn en daar neem ik een voorbeeld aan.’ De meeste leerlingen reageren met ‘Dat mag gewoon niet!’ Ik vertel mijn leerlingen dat ik het snap dat zij zeggen dat het van hun geloof niet mag, maar dat zij er wel respect voor moeten hebben als zij het zien. ‘Juf, maar dat doe ik ook wel, zelfs als ik zou weten dat een van beide islamitisch is, snap ik dat het dan een eigen keuze is’. Ik beaam dit en vraag wat de kinderen zouden doen wanneer zij verliefd zouden worden op iemand van hetzelfde geslacht. ‘Ik zou proberen diegene te vergeten, omdat ik weet dat het niet mag van mijn geloof’, ‘Ja juf ik zou gewoon niet meer met diegene omgaan, zodat het gevoel gewoon weggaat.’ Ik zeg: ‘Maar soms doet dat toch pijn als je echt verliefd bent en niet met diegene samen mag zijn?’ ‘Ja dat klopt, maar het mag gewoon niet van ons geloof’, zegt een van de kinderen in mijn klas. Ook in de Koran staat het verhaal van de Ark van Noach beschreven. Een van de kinderen in mijn klas vertelt: ‘Allah zei tegen Noach dat hij van ieder soort dier een paar, een mannelijke en een vrouwelijke op het schip mee moest nemen om zo te zorgen dat er meer baby’s en jongen komen’. Toch zie ik dat de klas het lastig vindt om het stukje ‘gevoel’ te negeren. Ik zeg: ‘Maar wat gebeurt er dan als de koe verliefd wordt op een geit?’ De klas moet hard lachen ‘Jufff, doe niet zo flauw’. Ik ben blij dat de kinderen in mijn klas op deze open manier met mij het gesprek aan durven te gaan. Ik weet zeker dat zij later als blijkt dat een van hen homoseksueel zou zijn, dit kind op basis van zijn of haar eigen identiteit of dat nou op basis van geloof of gevoel is, de juiste keuze zal maken voor zichzelf.

1 reactie

  1. Mooi marjolein hoe je dit ter sprake brengt en dat er zo’n fijne open sfeer is in de klas. Een vraag die volgens mij ook mooi kan zijn is: wat is homoseksualiteit?
    Je kunt het antwoord dan breder trekken dan: de liefde voor hetzelfde geslacht. Homoseksualiteit is namelijk ook, net als bij hetero zijn, dat je enorm van iemand kan houden. En dat overstijgt het gevoel van houden van dezelfde sekse. Kun je me volgen? 😊

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: