Geen categorie

Subsidie voor werkdrukvermindering

Gisteren las ik in het nieuws dat 50 van de 6000 basisscholen in Nederland een subsidie kunnen aanvragen van 8000 euro om de werkdruk te verlagen. Even serieus; en die andere 5550 scholen dan? Die moeten maar roeien met de riemen die ze hebben? Ik snap dat het hier gaat om een test, zodat goed lopende projecten later ook elders ingevoerd kunnen worden. Maar er is NU iets nodig! Ik ben het ermee eens dat niet alle scholen dezelfde werkdruk ervaren. De ene school heeft namelijk ergere problematiek dan de andere, wat weer meer of minder werkdruk met zich medebrengt. Maar dit?! Dit zijn de nieuwsberichten die ervoor zorgen dat ik af en toe wakker lig. Dit is de reden dat ik al 3 keer heb gestaakt dit schooljaar! Van de bovenstaande subsidie kunnen scholen volgens Arie Slob ‘vergadertrainingen’ gaan volgen, als je ‘t mij vraagt: werkdrukverhogend. En om in aanmerking voor de subsidie te komen, moet er eerst een plan geschreven worden; ook werkdrukverhogend.

Lieve minister, het onderwijs gaat niet over vergaderen en plannen schrijven, het gaat over LESGEVEN! Het hele ding is dat ik lesgeven leuk vind, maar er gaat daarentegen tijd op aan vergaderen, plannen schrijven en administratie, wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het lesgeven een bijzaak wordt. Geen enkele ouder wil dat zijn of haar kind als bijzaak wordt gezien, omdat leerkrachten tegenwoordig opgeleid worden tot administratief medewerker. Als ik administratief medewerker had willen worden, had ik wel een andere opleiding gevolgd. Laten we het staken en de acties niet stoppen, want deze regering en deze minister van onderwijs snappen nog steeds niet wat het probleem is. Ik wil lesgeven en kinderen klaarstomen voor de toekomst. Ik wil ze bijbrengen dat zij later het verschil kunnen maken in Nederland. Ergens hoop ik ook dat mijn leerlingen later terug te zien zijn in de politiek. Kinderen in de huidige generatie weten heel goed wat belangrijk is en hebben daar een duidelijke mening over. Het is niet alleen hun toekomst waar het nu om gaat, maar ook de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Lieve regering en minister van onderwijs, kom met een plan waar wij wat mee kunnen!

2 reacties

  1. Hoi Marjolein, het is inderdaad een merkwaardige zet. Ik zeg 4ton weggegooid aan onzin. Als ik directeur was zou ik een reeel subsidie verzoek indienen als vorm van actie. En ook elke school oproepen dit te doen. Pas dan zal duidelijk worden wat er echt voor nodig is.
    Ik zal dit ook voorleggen aan de basisschool waar mijn kinderen naar toe gaan. Hopelijk kan iedereen op deze manier zijn weder geluid laten horen.

    Groetjes Jantine

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: