Geen categorie

Cito-stress

Het woordje Cito is er een die in mijn allergieën boekje staat. Ik krijg er jeuk van. Ouders leggen er bij ons op school teveel nadruk op, wat maakt dat de kinderen in mijn klas giga-gestresst naar school komen. Voor mij is Cito werkdruk verhogend en tijdrovend. Op 7 verschillende niveaus 28 toetsen afnemen is nogal een klus. En eigenlijk doe ik het liever niet, want het is leuker om les te geven. Ik ben daarom ook altijd blij als de kinderen in mijn klas weer onverwachts iets grappigs doen. Dat maakt het toetsen enigszins leuk. Tijdens het afnemen van het spelling dictee betrap je jezelf er vaak op dat je met robotstem op de automatische piloot bezig bent. Zo ook vandaag. Ik lees voor: ‘Het boek heeft wel honderd pagina’s, schrijf op pagina’s’. Charlotte schrikt op en roept:’Huh!?’ En ze begint hard te lachen. Ook ik moet lachen, omdat ik weet waar ze aan denkt. Ik zie ondertussen een paar jongens met hun hoofd schudden en Gabriëlle roept: ‘Jemig Charlotte, de juf zegt pagina’s met de P, niet met de V van vis’ De klas lacht. Toch besluit iedereen snel weer op de serieuze tour verder te gaan. Na 25 woorden op te hebben geschreven is mijn klas klaar. Ze leveren het in, zodat ik het snel kan nakijken om ze het vervolg op eigen niveau terug te geven. Wel 2 kinderen hadden het woord ‘perziken’ goed geschreven, de anderen schreven het allemaal met dubbel k. Het is natuurlijk ook wel erg verwarrend. Ook het woordje airbag, kwam creatief uit de verf. Ik leg de kinderen uit dat airback toch echt iets anders betekent. De klas lacht.

Sommige kinderen hoefden niet met dit onderdeel mee te doen, omdat zij op een ander niveau al eerder in de week hun dictee hadden gedaan. Ik draai me om en zie een jongen uit mijn klas op zijn tafel hangen. Ik leg mijn hand op zijn schouder ‘Melvin, gaat het?’ Tot mijn verbazing kijkt hij me met samengeknepen ogen aan. Ik lach: ‘Sliep je?!’ Hij blijft me versuft aankijken, tot hij zelf beseft dat hij tijdens mijn dictee in diepe slaap is gevallen. Hij schudt met zijn hoofd, slaat met z’n hand tegen zijn voorhoofd en lacht. De klas lacht ook. Eigenlijk vind ik het ook niet raar dat hij in slaap is gevallen. De hele week dodelijk saaie toetsen maken is natuurlijk ook heel vermoeiend! Tijd voor de normale lessen! Want ook de juf is wel een beetje klaar met al dat nakijken!

De namen van de kinderen in dit stuk zijn gefingeerd.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: