Geen categorie

Hoera! Ik ga naar Praktijk

Leerlingdossiers zijn een soort klus zonder einde. Het hele schooljaar ben je er mee bezig en in dit geval, omdat je wilt dat kinderen een goede plek in het VO krijgen. De Cito toetsen in mijn klas zitten erop en de deadline van de dossiers nadert. Twee kinderen uit mijn klas ontvingen het advies praktijkonderwijs. Voor veel ouders is dit moeilijk te accepteren. Als ouder wil je dat je kind alles bereikt, wat jij vroeger als kind niet hebt kunnen bereiken. Je wilt dat je kind succesvol wordt en dat ze later een goede vervolgopleiding en baan zullen genieten.

Voor beide kinderen was het geen verrassing, maar bij een van beide zag ik daadwerkelijk in het gesprek een last van zijn schouders glijden. Het is ook niet niks. Vanaf groep 5 werken met een OPP, op je eigen niveau. Af en toe RT krijgen met kinderen die jonger zijn dan jij. Niet mee kunnen komen in de groep en alles moeilijk vinden. Toetsen doen op je eigen niveau en niet met de klas meedoen. Je voelt als kind aan alles dat je anders bent. Natuurlijk doe je als leerkracht je best om een kind gelukkig te laten zijn. Continu ben je gefocust, om complimenten te geven op alles wat goed gaat. Je ziet dat het kind in de klas bij de extra vakken koken, creatief, techniek, muziek en dans enorm zijn best doet en dat het hem eigenlijk prima af gaat. Je ziet dat het kind een echte ‘doener’ is en dat hij frustreert op het moment dat het gaat om leren.

Ik benoem dit in het eindadviesgesprek en krijg terug: ‘Juf, ik vind dat u mijn kind zo goed kent. U benoemt waar hij goed in is en waar hij extra hulp nodig heeft.’ Ik zie het kind stralen. Ik geef aan dat ik het heel belangrijk vind dat hij gelukkig wordt. Ook benoem ik dat hij na het afronden van Praktijkonderwijs altijd nog kan proberen door te stromen naar MBO1 of aan het werk kan in een beroepssector die hij leuk vindt. Ook dit vindt zijn moeder positief om te horen. Met een goed gevoel sluit ik het gesprek af. Waar het voor de ouders van dit kind in het in het begin lastig was dit advies te accepteren, zien zij in dat dit voor hun kind het beste is.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: