Geen categorie

De papieren tijger

Het onderwijs zit vol met papieren tijgers. Groepsplannen, groepsoverzichten, lesroosters, formulieren voor leerlingbesprekingen, opp’s, notulen, verslagen, overdrachten en onderwijskundige rapporten. Veel van deze dingen zijn dubbelop of belanden in de kast. Elke keer weer vraag ik me af. Waarom doen we dit? Wat moeten we ermee? Als het aan mij had gelegen had ik veel van bovenstaande dingen niet gemaakt. Maar omdat het onderwijsbeleid is, of schoolafspraken zijn, doe je het als leerkracht toch. In november 2017 schreef de onderwijsinspectie de handreiking ‘Ruimte in Regels’. Hierin wordt aangegeven of iets papieren rompslomp is en of het anders kan. Groepsplannen maken, toetsen analyseren, foutenanalyses, gespreksverslagen, overdrachten typen, het hoeft van de inspectie allemaal niet. Zij willen dat je zicht hebt op alle leerlingen in de klas. Het is aan de school om af te stemmen hoe je dit doet. Dit kost echter wel tijd en vanuit mijn visie is dat waarom scholen op de voet verder gaan die ze gewend zijn. Het is echter nodig tijd te maken om te brainstormen, nieuwe plannen te bedenken en de papieren tijgers meester te worden. Tot die tijd heb ik een goed alternatief voor alle juffen en meesters die met hun handen in het haar zitten. Volg de vouwinstructies en maak van die papieren boekwerken, deze prachtige papieren tijgers. Ziet er een stuk leuker uit en zo komt al dat geprinte papier toch nog tot zijn recht. Succes met vouwen!

Vermeld jullie persoonlijke kunstwerkjes onder de hashtag #papierentijgerchallenge

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: