Geen categorie

De glazen bol

De laatste tijd is het onderwijs vaak negatief in het nieuws. Werkdruk bij leerkrachten, tekort aan invallers en groepen die om deze reden naar huis gestuurd worden en passend onderwijs dat eigenlijk helemaal niet zo passend is. De werkdruk wordt niet alleen veroorzaakt door de papieren tijgers waar ik eerder over schreef, maar ook door groepsgrootte en een grote diversiteit aan verschillen tussen kinderen waar rekening mee gehouden moet worden. Dit heeft als effect dat je soms even klaar bent met je klas, de klas test je uit of het gaat niet zoals het hoort te gaan.

Ook mijn klas bestaat niet alleen uit lieverdjes, sommige kinderen doen wel eens dingen, die ik en anderen in het team niet leuk vinden. Maar gelukkig beleef ik ook vaak leuke en leerzame momenten met mijn groep, en ook met de kinderen die niet altijd even lief zijn, ervaar ik succes ervaringen en leuke en gezellige momenten. Negativiteit in het onderwijs moet daarom niet je dagelijkse flow gaan beheersen. Want alle kinderen zijn leuk, en allemaal op hun eigen manier!

Ik geloof in de theorie van de self fulfilling prophecy oftewel een zichzelf vervullende voorspelling. Eigenlijk zegt dit het al: doordat je een bepaalde verwachting hebt, zal deze ook uitkomen. Hoe die verwachting tot stand komt kan allerlei redenen hebben. Vaak ligt dit in het verleden. Je hebt bijvoorbeeld ervaren dat iets zo is, of juist niet. Als er gezegd wordt dat kinderen of klassen nou eenmaal zo zijn, dan hou je gedachten in stand als ‘zie je wel!’ en ‘ik zei het toch!’ Als je dit wilt doorbreken, is de eerste stap bewustwording. Bewustwording van je eigen voorspelling en uitspraken.

“If you really want something, you will find a way. If you don’t want something, you will find an excuse.”

Gedrag kun je altijd zelf vormgeven. Hoe je dat doet is aan jezelf. Ik wil daarom vragen en oproepen hier eens over na te denken en misschien eens wat vaker om te denken. Ik denk dat we uit moeten gaan van het positieve en de kansen van elk kind. Zeker in een tijd waarin het onderwijs in een negatief daglicht staat, is het goed om de positieve dingen te blijven zien. Als je namelijk de positieve dingen ziet en de dingen doet die je leuk vindt, hoef je nooit te werken.

4 reacties

  1. Zooo, deze komt binnen zeg!! Ik ben het zo met je eens. Dit verhaal mag van mij in een lijstje en dan hangen we het in onze teamkamer.

  2. Wat boffen de kinderen toch met een juf als jou! Een juf die naar zichzelf durft te kijken en weet waar het om en over gaat. En wat boffen jullie met een collega zoals jou ( en ik kan het weten) X

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: