Geen categorie

Regels zijn er om te overtreden

Bij ons op school zijn duidelijke regels. Ook maakt elke klas daarnaast eigen afspraken die de kinderen ondertekenen. Toch zijn er bij ons op school genoeg kinderen die tussen de regels en grenzen door hun vrijheid zoeken.  De kinderen bij ons op school hebben behoorlijk veel vrijheid; Vrijheid om initiatief te nemen, vrijheid van meningsuiting, vrijheid om mee te denken, vrijheid om kritisch te mogen zijn. Vandaag deed ik mijn IB- werk en geregeld worden er kinderen langs gebracht die de grenzen van de schoolregels opzoeken om voor zichzelf meer vrijheid te creëeren. Vandaag werd een jongetje uit de middenbouw bij mij gebracht. ‘Vertel, hoe kan het dat je hier bent?’ vraag ik aan het jongetje. ‘Eerst ging ik steeds door de juf heen praten, de juf vond dat niet leuk en toen moest ik time-out naar een andere klas’. ‘Oké’, antwoord ik. ‘En toen?’ ‘Daarna was ik bij gym, ik ging meedoen, maar was mijn gymkleren vergeten. Toen moest ik van de juf douchen na de gym. Ik heb toen gezegd dat ik niet ging douchen en ben weggelopen uit de kleedkamer’. Ik vertel hem dat ik het best wel bijzonder vind, dat hij er al twee keer uitgestuurd is vandaag.  Ook vraag ik naar zijn gymkleren. ‘Je weet toch dat je op donderdag gym hebt’, zeg ik. ‘Ja, dat weet ik’, zegt hij ‘Maar het is ook gek, want mijn moeder had ze vanochtend wel in haar hand. Ze stopte ze in mijn gewone tas, maar opeens was zo straks mijn tas verdwenen.’ Ik twijfel aan zijn verhaal. Ik loop met de jongen naar zijn klas en zeg tegen hem dat hij zijn tas moet zoeken. Binnen tien seconden heeft hij zijn tas gevonden. Ik kijk hem aan: ‘Nou wat gek, je tas was toch weg?’. De jongen begint te blozen. Ik zeg: ‘ Nou neem je tas maar mee, want je hebt gegymd, als het goed is zit er een handdoek in je tas, dus kan je nog even douchen…’ Hij schrikt en met grote ogen kijkt hij me aan, hij had niet bedacht dat ik hem door had. ‘Ja loop maar mee.’ zeg ik. Met een hangend hoofd sjokt hij achter me aan. We lopen naar de kleedkamer en hij gaat douchen. Als hij gedoucht is zeg ik: ‘We spreken het volgende af: Je stopt met door de juf heen praten. Ik vind het niet kunnen dat je verzint dat je geen gymspullen bij je hebt, omdat je geen zin hebt om je om te kleden en te douchen. En tot slot, je hebt twee time-outs gehad, daar komt niet nog een bij.’ Geschrokken kijkt hij me aan en hij beloofd de rest van de dag zijn best te doen. Gelukkig gaat het de rest van de dag ook goed en komt hij zich niet nogmaals melden. Soms is het goed om even aan een kind te laten blijken dat je ze door hebt, en dat de vrijheid die ze denken te kunnen nemen tot deze grens beperkt wordt. Regels zijn er om te overtreden en grenzen geven aan wanneer je moet stoppen. Bij deze jongen zijn zijn gemaakte fouten het bewijs dat hij het in ieder geval probeert om zich aan de regels te houden.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: