Geen categorie

Tien tips om de eerste werkdag na de vakantie door te komen

De voorjaarsvakantie is voorbij. De eerste dag na de vakantie is altijd even afkicken. Mijn vakantie was veel niks doen, tekenen, sporten, met vrienden afspreken, uitgaan, uit eten, winkelen, boek lezen, bank hangen en films kijken. Ik heb me geen moment verveeld en heerlijk niet aan werken gedacht. Vandaag werk ik samen met mijn lieve collega op kantoor als Intern Begeleider. Ik weet ook van mezelf dat ik op zo’n maandag na de vakantie altijd weer even mijn focus moet zoeken. Ik ben iemand die zich moeilijk kan concentreren, mijn gedachten schieten altijd van links naar rechts en van boven naar beneden. Geen wonder dat ik altijd overal inspiratie op doe voor leuke verhalen. Ik kan me ook voorstellen dat ik vast niet de enige ben met dit ‘probleem’. Eigenlijk is het geen probleem, want het heeft natuurlijk ook z’n leuke kant, ik zie vanalles en ik doe vanalles, maar vaak niet de dingen die ik gepland had om te doen. Vandaar voor jullie als lezers, tien tips om de eerste werkdag na de vakantie door te komen:

1. Probeer je in ieder geval 5 minuten volledig te focussen op dat wat je moet doen. Deze 5 minuten zijn vaak genoeg om demotivatie te doorbreken.

2. Mij helpt het vaak om even te lopen of te bewegen als ik me ergens op moet focussen. Haal een kopje koffie en terwijl je dat doet: Lach! Een positieve mindset is het halve werk!

3. Een goede voorbereiding helpt om de dag door te komen, maak van te voren een planning en doe alleen deze dingen. Dit helpt je om je focus te behouden.

4. Het klinkt misschien gek, maar ik kan me beter concentreren met muziek op de achtergrond. Als ik muziek hoor, moet ik meer moeite doen om mij te focussen op datgene waar ik mee bezig ben. Hierdoor is mijn focus beter en ben ik productiever. Bovendien draagt die leuke muziek weer bij aan je positieve mindset.

5. Wees niet te perfectionistisch. Hier heb ik mezelf in getraind door te gaan tekenen met pen en stift. Zo kan je niet gummen en wordt je veel zelfverzekerder. Alles wat je doet op je werk hoeft niet perfect te zijn. Goed is ook goed genoeg.

6. Neem genoeg pauze. Motivatie blijft alleen als je jezelf tussendoor ook een beetje me-time gunt. Neem wat te eten en te drinken en zet je gedachten even uit. Zo laad je voldoende op, om daarna weer fris te kunnen denken.

7. Zeg tegen jezelf dat het gaat lukken. You got this!

8. Denk na over je werkproces. Als je steeds op hetzelfde punt vast loopt, kijk dan voor jezelf of je het echt op deze manier wilt doen.

9. Lees inspirerende quotes, klinkt misschien een beetje afgezaagd, maar negen van de tien keer zit er een kern van waarheid in, die je wellicht verder op weg kan helpen.

10. Vier dat je hebt gedaan wat je moest doen. Jezelf belonen, helpt je om de dag goed af te sluiten en met nieuwe motivatie voor de volgende dag verder te gaan.

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: