Geen categorie

Trots

Soms heb je van die momenten dat je als juf wel een gat in de lucht kan springen. Vandaag had ik zo’n moment. Voor de vakantie kreeg ik een e-mail van een moeder uit mijn klas. Haar dochter is ambassadrice voor Stichting Leergeld in Den Haag. Met stichting leergeld zet zij zich in voor kinderen uit sociaal armere milieus. Deze kinderen moeten niet beperkt worden in hun ‘kunnen’ doordat hun ouders onder de armoedegrens leven. Stichting leergeld bedenkt daarom initiatieven om deze kinderen zo te ondersteunen, dat zij bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan activiteiten waar ze anders niet aan deel zouden kunnen nemen. Of dat zij in aanmerking komen voor middelen die het leren gemakkelijker maken.

Vandaag mocht de raad van kinderen van stichting leergeld met de wethouder en een aantal directeuren binnen de gemeente Den Haag in gesprek, en mochten zij een inhoudelijke presentatie houden over een aantal stellingen over armoede. Het gesprek werd begeleid door Prinses Laurentien van Oranje.

Mijn leerling mocht de presentatie en het gesprek aftrappen. In het gesprek kwamen hele mooie dingen naar voren. Als je armoede bespreekbaar wil maken in de samenleving, moet je jezelf open en eerlijk opstellen. Er moeten ervaringsdeskundigen zijn die open en eerlijk over hun verhaal willen vertellen om het vertrouwen te vergroten. Kinderen moeten hun verhaal kwijt kunnen bij de leerkracht. Leerkrachten moeten eigenlijk het onderwerp bespreekbaar kunnen maken, bijvoorbeeld aan de hand van een lespakket, en de gemeente moet erop toezien dat bepaalde activiteiten voor kinderen gratis worden, zodat iedereen in gelijke waarde kan deelnemen.

Ik probeer de kinderen uit mijn klas altijd mee te geven dat een goed begin, begint bij jezelf. Jij bent als kind degene die een steentje kan bijdragen aan een betere samenleving. Volwassenen zijn vaak doemdenkers, terwijl kinderen veel creatiever en divergenter denken, waardoor zij een hele waardevolle stem zijn om naar te luisteren. Wat opvalt is dat de kinderen uit de kinderraad allemaal denken vanuit een oplossingsgerichte mindset.

Man wat ben ik trots! Niet alleen op dit meisje uit mijn klas, maar op alle kinderen die hun stem durven laten horen. En dan ook nog in het bijzijn van een hele hoop belangrijke volwassenen. Lieve kids, jullie zijn de toekomst! Ga zo door! En met steun van deze geweldige prinses die zich hiervoor inzet, komen jullie er wel!

3 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: