Geen categorie

Yes!

Gisteren mocht ik deelnemen aan de eerste cursusdag voor ‘Train de trainer Vreedzame Wijk’. Wat een geweldige dag was dit!

Zoals ik afgelopen woensdag in mijn blog beschreef, heb ik een best wel idealistische mindset, waarmee ik denk de wereld te kunnen verbeteren. (Het blijft gek om dit te zeggen).

Na deze hele cursusdag kwam ik vol energie en met een Yes-gevoel thuis. Wat is het leuk om mensen te ontmoeten die dezelfde idealen nastreven als jij. Mensen die kunnen omdenken en mensen die hopen en durven dromen. Het geeft veel voldoening als je ziet hoeveel mensen hetzelfde willen als jij. Het geeft je energie om nog een tandje bij te zetten en keihard je idealen na te streven om uiteindelijk die lang verwachte droom te laten uitkomen.

De pedagogiek van de hoop speelt hierin een enorme rol. Micha de Winter zegt hierover:

‘Jonge mensen hebben hoop en optimisme nodig. Die vormen de motor van hun persoonlijke ontwikkeling. Als je kinderen van jongs af aan weet mee te geven dat ze ertoe toen, dat ze erbij horen, dat de samenleving ook op hèn zit te wachten, dan wakker je de motivatie aan om zich te willen inspannen, te werken aan doelen, te willen leren en zich te willen ontwikkelen. Maar als je als kind níet hoopvol naar de toekomst leert kijken, als je níet leert zien dat er voor jou een rol is weggelegd en dat er iets positiefs van je verwacht wordt, dan is de kans groot dat je bij de pakken neer gaat zitten en dat je verdrietig, bang, boos of wanhopig wordt. Hoe hoopgevend zijn onze opvoeding, ons onderwijs, ons jeugdbeleid? Hoe hoopgevend is onze hedendaagse pedagogiek eigenlijk?’

Bron: Pedagogiek over hoop, Micha de Winter, 31-5-2017, Universiteit Utrecht

De Vreedzame Wijk richt zich natuurlijk vanzelfsprekend op de wijk. Hierin krijg ik de kans te mogen samenwerken met mensen die voor allemaal verschillende organisaties werken. Gisteren sprak ik jongerenwerkers, ouders, buurtschoolcoördinatoren, welzijnswerkers, politieagenten en ambtenaren vanuit de gemeente die allemaal hetzelfde willen. Een goed, sociaal en democratisch veilig klimaat neerzetten in een wijk. Wij willen de kinderen de hoop geven dat er iets goeds van ze terecht komt.

Daarnaast heb ik gisteren weer nieuwe inspiratie opgedaan om mijn tekeningen in te kunnen zetten om mijn toekomstige trainingen interessanter te maken. Ik kan mijn talent inzetten en raak daardoor nog gemotiveerder.

Ik kan door deze nieuwe uitdaging aan te gaan, mijn horizon verbreden door mij te verdiepen in de andere werkvelden, bij te leren over opvoeding en culturen en door mijn talent in te zetten, mensen opleiden om de wereld een stukje te verbeteren. Yes! Ik word hier zo gelukkig van!

4 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: