Geen categorie

Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis is iets wat ik altijd al leuk heb gevonden. Op de middelbare school heb ik examen gedaan in tekenen en kunstgeschiedenis. Wat het vooral leuk maakte was de docente van wie ik les had. Zij kon altijd prachtige verhalen vertellen bij de verschillende kunststromingen. Ook de kunst zelf sprak mij enorm aan.

Afgelopen week heb ik zelf een les kunstgeschiedenis gegeven aan groep 8. Omdat we op school bezig zijn met een thematweeweekse over kunst, werkt mijn klas twee weken lang met het Kubisme en Pablo Picasso.

Picasso was de zoon van een schilder- en tekenleraar. Het schijnt dat hij eerder kon tekenen dan lopen. En volgens zijn moeder was zijn eerste woord, piz’, een afkorting van het Spaanse woord voor potlood. Zijn eerste schilderij maakte hij toen hij nog maar 9 jaar oud was en op zijn 13e ging hij naar de kunstacademie in Barcelona.

Bij het horen van deze woorden over Picasso vielen de monden van mijn leerlingen open. ‘Wauw juf! Hij was echt goed.’ Ook het werk van Picasso spreekt de kinderen aan. ‘Juf zijn werk is vrolijk en niet saai!’ Als we verder kijken komt er een schilderij met naakte vrouwen voorbij. ‘Best mooi hoor’, roept een van de jongens uit mijn klas. ‘Enig idee hoe het kan dat Picasso zoveel vrouwen schildert?’ vraag ik. ‘Vast omdat hij ze leuk vond’, zegt een van de jongens. ‘Heel goed!’ zeg ik. ‘Picasso vond het leuk om tegelijk verschillende vrouwen te hebben, hij was niet echt trouw.’ De klas moet lachen.

Ook zoomen we in op het Kubisme. De klas weet al snel te ontrafelen wat het is. Vrolijke kleuren, rechte vormen en net als bij Picasso verschillende aanzichten naast elkaar. Ik vertel de klas dat er een reden zit achter deze kunst. De eerste Wereldoorlog was voorbij, mensen leefden in armoede en keken uit naar betere tijden. De kunst die hieruit voortkwam was het Modernisme, met verschillende kunststromingen die eindigen op -isme. Wanneer ik een filmpje laat zien, reageert de klas met ‘Hé, het Gemeentemuseum, daar zijn wij ook geweest toch?’ en ‘Juf, Piet Mondriaan hoort hij ook bij de moderne kunst?’ Het is leuk om te zien dat de klas best veel herkenningspunten ziet. Dit komt denk ik voor een groot deel voort uit de lessen creatief waar ook kunstgeschiedenis aan bod komt en de bezoeken die wij als school jaarlijks brengen aan musea. Het is leuk om te zien dat deze kennis echt is blijven hangen door ervaringen op te doen.

Tot slot gaat mijn klas druk aan de slag met kubistische tekeningen. We eindigen de les met het invullen van de opgedane kennis in een placemat met in het midden ‘Wat weten we nu als groep?’ Mijn klas zit vol met pubers en ik verbaas me dan ook niet dat op elk placemat staat beschreven ‘Pablo Picasso hield van vrouwen’. Trots hang ik de placemats op. Ze hebben in ieder geval een leuke les gehad.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: