Geen categorie

Rappen

Alweer twee weken geleden startten wij met de eerste vreedzame wijk van Den Haag. Dit vond op spectaculaire wijze plaats door middel van de Vreedzame Wijk rap. Tijdens de opening werd onder andere een videoclip opgenomen, maar het audiogedeelte goed opnemen met 500 kinderen tegelijk was misschien iets te optimistisch.

Gelukkig bedacht ik hier samen met de rapper, die meewerkt aan de rap-en video opname, een goede oplossing voor; met mijn klas door middel van een rapworkshop de audio opnieuw opnemen en onder de clip monteren.

Vandaag was het dan eindelijk zover. Tot mijn verbazing bleken een aantal kinderen over waar raptalent te beschikken en besloot de rapper deze kinderen ook allemaal even de kans te geven individueel of in een klein groepje samen te rappen voor de audio opname.

Een stil meisje uit mijn groep stond op, samen met een jongen die normaliter niet heel zeker voor de klas staat. Ook twee andere jongens die in mijn lessen af en toe frustratie ervaren, omdat zij moeite hebben met de lesstof, pakten hier het podium. Ik had niet verwacht dat ik deze kinderen in deze workshop zo anders zou zien. Een van de jongens besloot ik daarom te vragen een rap te schrijven voor de eindmusical.

Wanneer je kinderen aanspreekt op hun talent kan dit veel te weeg brengen. Wanneer je dit als leerkracht ziet, en hier op het moment dat je het ziet positieve feedback op geeft, kan dit kinderen een goed gevoel geven. ‘Ik mag er zijn’, ‘Ik doe ertoe’, en ‘Ik voel me gezien’. Het was voor veel van de kinderen in mijn klas vandaag een enorme succeservaring. Een inspirerende leerkracht is hierbij het halve werk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: