Geen categorie

De laatste loodjes

De meivakantie is voorbij. Groep 8 begint aan de laatste ‘rit’ tot de zomervakantie. De uitslag van de Cito toets is binnen, en het enige wat nog echt veel van de tijd gaat innemen is de musical en het schoolkamp.

Sommige kinderen in groep 8 zien dit echt totaal anders. Hun mindset is: ‘Ik heb mijn eindadvies binnen, en mijn Cito toets gedaan. Ook ben ik geplaatst op een middelbare school. Dus waarom ben ik eigenlijk nog hier? En waarom moet ik nog vanalles?’ Ik snap dit ook wel, want ze hebben meer dan gelijk. Ze zijn moe van al dat harde werken, ze zijn toe aan een nieuwe start en als toneelspelen niet je hobby is, zit je ook niet te wachten op een musical.

Bij ons op school is het dan ook nog eens zo, dat de achtste groepers de musical zelf schrijven. De vakdocenten voor dans, drama, muziek, creatief, techniek en koken dragen allemaal een steentje bij aan de productie. Zo wordt dus het maken van de musical verspreid over de verschillende vakken en uiteindelijk in mijn lessen vormgegeven en geoefend.

Deze week liep het helemaal mis met mijn groep 8. De kinderen werden vaker dan ooit bij de vakdocenten de les uitgestuurd. Kinderen waren niet tot werken aan te zetten en tot overmaat van ramp, zat op een gegeven moment de hele klas een half uur voor het einde van de vakles alweer bij mij in de klas.

Ik besloot mijn zorgen met de directeur te delen. ‘Ik kan zo geen musical productie maken als mijn leerlingen niet bij de vakdocenten in de les mee kunnen draaien, omdat ze geen zin meer hebben’, zei ik. Hij beaamde dit, maar gaf terug. ‘Laat dit maar uit de kinderen komen. Misschien geven ze wel aan geen musical te willen doen, en willen ze iets anders… Geef ze hierin maar wat ruimte.’

‘s Middags besloot ik de leerlingen te vragen wat zij nou eigenlijk wilden. Na overleg in groepjes en een terugkoppeling naar mij, kwam naar voren dat 26 van de 28 leerlingen toch wel een musical wilden doen. Maar ze vonden ook dat er duidelijke afspraken gemaakt moesten worden. Goed gedrag en inzet tijdens de vaklessen en een maximaal van twee waarschuwingen per dag per kind, kwam duidelijk naar voren, met als consequentie, ga je over de twee waarschuwingen heen, dan wordt deelname aan de musical ontzegt. Pittige regels, maar als de leerlingen dit zelf aangeven als ‘nodig’ en als stok achter de deur, kan ik me hierin vinden. Misschien was ik wel te lief voor ze…

Samen ondertekenden we de gemaakte afspraken en met frisse moed ging mijn klas van start. En met effect! De sfeer was gelijk een stuk beter. Ik hoop dat de rest van het schooljaar fijn verloopt en dat ik ook met deze klas een mooi groep 8 ‘einde’ tegemoet ga!

‘Responsibility is accepting that you are the cause and the solution of the matter.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: