Geen categorie

Scan

Jullie als lezers wisten al dat ik volgend schooljaar niet meer als leerkracht werkzaam zal zijn. Omdat ik volgend schooljaar fulltime Intern Begeleider ben en deel ga uitmaken van het management team op school, moest ik een scan ondergaan. In deze scan komen je talenten en kwaliteiten naar voren, zodat je deze optimaal kan inzetten. Samen met een coach werd deze scan besproken.

Omdat ik zelf ook coach ben, wist ik ongeveer wat mij te wachten stond. Toch was ik wel heel nieuwsgierig naar de uitkomst van het gesprek, en hoe zich dat projecteert in mijn gedrag. Een ding wat zeker is, is dat het altijd confronterend is, omdat je altijd dingen laat zien die je in je opvoeding en in je jeugd hebt meegekregen.

Uit mijn scan kwam naar voren dat ik in mijn aanleg communicatief en sociaal ben. Daarnaast ben ik verantwoordelijk en strategisch. Ik kan goed omgaan met tegenslagen en obstakels en heb de neiging hierin de leiding te nemen. Ik heb wilskracht, toon initiatief en hou van actie. Ik kan me hierin snel aanpassen aan anderen.

Waar ik nog niet zo goed in ben is doelgericht en planmatig werken. Ik heb hiervoor een sterkere discipline nodig. Ook zou ik in mijn communicatie meer inlevingsvermogen en gevoel mogen laten zien.

Alles wat hierboven staat kan ik verklaren door middel van ervaringen die ik vroeger heb opgedaan.

Doordat ik vroeger als kind altijd heel vrij was en ook mocht zijn in alles wat ik wilde en deed, heb ik veel kunnen spelen, en mijn eigen grenzen kunnen opzoeken. Die vrijheid was voor mij heel belangrijk. Wanneer iemand bij mij die vrijheid afpakt en teveel kadert, ga ik rebelleren. Als ik vroeger iets niet mocht van mijn ouders, deed ik er alles aan om het toch te mogen doen. Vaak leverde dat ook nog succes op en kreeg ik voor elkaar wat ik wilde. Hierdoor heb ik geleerd de leiding te nemen.

Eigenlijk is het bizar dat je opvoeding zo’n sterke invloed heeft op wie je bent. Sommige dingen leer je dus onbewust en ontwikkel je onbewust door.

Datzelfde geldt voor mijn plan-en organisatie skills. Ik kan heel goed plannen bedenken, maar vind het wel heel lastig om tot de uitvoering te komen. Ook dat komt bij mij wel een beetje voort uit mijn opvoeding. Mijn ouders deden en doen nog steeds heel veel voor mij. Dat doen ze uit liefde, maar omdat ik ook best een beetje verwend ben opgevoed, is dat iets wat bij mijn onderontwikkeld is. Gelukkig heb ik hiervoor overlevingstools, maar het kost mij veel moeite en energie.

Een klein voorbeeld daarvan is nu het schoolkamp. Ik weet het hele jaar al dat ik over anderhalve week ga, maar überhaupt beginnen met plannen en gaan ‘doen’ is een ander verhaal. Mijn kampcollega pakte me hier gelijk op terug gisteren. ‘Nee Marjolein, ga nou niet overal wat opschrijven… Je maakt een document, and that’s it! Klaar!’ Een van mijn overlevingstools zijn post-its, die ik dan vervolgens kwijt raak. Niet handig natuurlijk…

Ik kan in ieder geval zeggen dat, of het nou goed of slecht is geweest, mijn opvoeding en ervaringen mij hebben gemaakt tot wie ik ben. Het maakt mij uniek en ik ben er trots op. Daarnaast is het fijn dit zelfinzicht te hebben, zodat anderen mij kunnen aanvullen in de dingen waar ik niet zo goed in ben. Voor de mensen die dat al doen: ‘I love you for that!’

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: