Geen categorie

Hoop is dat ding met veertjes

Afgelopen dinsdag mocht ik weer naar Utrecht voor deel 2 van mijn ´Train de trainer´ opleiding Vreedzame Wijk. De Vreedzame school is iets wat ik bij ons op school heb geïntroduceerd en heb uitgebreid. Je zou het op zijn zachtst gezegd mijn kind kunnen noemen. Vreedzaam is iets wat bij onze school hoort. Elk kind doet ertoe, allemaal zijn we anders maar samen zijn we één, we maken afspraken met elkaar en kunnen conflicten constructief oplossen. Toen ik gevraagd werd om deel te nemen aan de opleiding voelde ik me vereerd. En dat heeft er voor gezorgd dat ik me ook meer dan gemotiveerd voel om trainer in de Vreedzame Wijk te worden.

Vorig weekend had ik nog even hard doorgewerkt aan mijn portfolio. Ik heb veel gedaan binnen de Vreedzame School – en Wijk, om alles goed op te zetten en draaiend te krijgen. Ik had het alleen nog niet verwerkt in mijn portfolio. Want zoals ook naar voren kwam in mijn persoonlijkheidsscan, ik ben nou eenmaal niet zo’n held in plannen en organiseren. Ik ga in mijn werk altijd maar van de hak op de tak, omdat ik nooit mijn focus lang kan vasthouden op een onderwerp. Vreedzaam is echter wel echt mijn ding, dus toen ik eenmaal bezig was, was ik wel helemaal in mijn flow en super gemotiveerd.

Uiteindelijk werd het een portfolio van dertig pagina’s waarin ik beschrijf hoe wij in de wijk waarin ik werk, vanuit een Vreedzame School ooit door zijn gegaan in een Vreedzame Wijk. Dit heeft alles te maken met een positieve mindset, hoop en optimisme.

Om een goede Vreedzame Wijk neer te zetten, moeten we ernaar streven dat alle personeel binnen de organisaties werken vanuit hetzelfde optimisme en dezelfde mate van hoop; ook wel hoopgevende sociale pedagogiek genoemd. Er is na veel onderzoek bewezen dat men door middel van hoop en een gezonde dosis optimisme gelukkiger, gezonder en slimmer wordt. Ouders, docenten en al die andere opvoeders –ook politici die dat optimisme weten te stimuleren krijgen absoluut waar voor hun geld.

Binnen mijn team waarin ik werk, maar ook binnen de wijk, probeer ik optimisme uit te stralen. Elke dag is een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Natuurlijk zijn er negatieve dingen die gebeuren en die ga je op een school en in een wijk niet uit de weg. Het zijn leerervaringen. Maar wat belangrijk is, is dat de focus bij elke leerkracht en elke persoon in de wijk, moet liggen op het positieve. Dagelijks reflecteren op ‘Wat ging er vandaag goed?’ en ‘Wat doet dat met mij’. Dat is een van de redenen dat ik mijn blog ben begonnen. Ik wil dat de focus in het onderwijs komt te liggen op de leuke, positieve en grappige dingen. Kleine dingetjes die uiteindelijk een groot verschil kunnen maken in het leven van een kind.

Het was dan ook een terechte opmerking die ik kreeg van degene die mijn portfolio begeleidt: ‘Je bent super positief ingesteld, maar wat als alles niet zo Vreedzaam verloopt? Hoe sta jij daarin? En welke houding binnen conflicthantering neem jij aan? ‘

Ik weet dat gelukkig heel goed van mezelf, en misschien benader ik dan nog steeds elke situatie te positief, ik geloof namelijk in Karma. Ik denk dat wanneer jij zelf niet goed doet, je zelf ook nooit goed zal ontmoeten. Het is namelijk een wisselwerking tussen reacties. Alleen jij (als persoon met positieve mindset) kan bepalen hoe je op bepaalde situaties reageert. Als jij opbouwende positieve kritiek geeft, krijg je deze reactie ook terug. Hetzelfde geldt andersom. Wanneer je iets met negativiteit benadert, kom je er vanzelf achter dat dat een negatieve reactie bij de ander uitlokt.  Een koekje van eigen deeg dus. En uiteindelijk denk ik dat het positieve dusdanig veel overwicht krijgt, dat wanneer je een negatief pad bewandeld, het uiteindelijk verleidelijker zal zijn om over te gaan op het positieve, omdat je daarmee meer bereikt. Wij als onderwijsprofessionals / opvoeders en wijktrainers kunnen deze positiviteit overdragen op jongeren, kinderen en ouders als het even niet zo vreedzaam gaat en ze leren ‘hoe’ ze situaties dan wel moeten aanpakken om te zorgen dat situaties geen negatieve impact hebben.

Maar is het erg om altijd positief te zijn? Ik denk het niet… Ook negatieve situaties kunnen bij jezelf negatieve reacties uitlokken. Het is goed om je daarvan bewust te zijn en er een gewoonte te maken het positieve van negatieve situaties in te zien. Ik werd daarom ook erg getriggerd door de literatuur die ik voor mijn portfolio moest lezen. Hier stond een gedicht van Emily Dickinson in beschreven, wat weer vertaald was door Ans Bouter. Ik denk dat dit precies beschrijft wat ik bedoel. Wat er ook gebeurt, blijf je positieve mindset boven alles zetten; jij bent dan dat vogeltje wat volhoudt.

Hoop is dat ding met veertjes
Dat neerstrijkt in de ziel
Er wijsjes zonder woorden zingt
En nooit valt hij er stil

Hoe hard de wind ook waaien zal
Hoe hevig ook de storm
Hij die zovelen warmte biedt
Dat vogeltje houdt vol

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: