Geen categorie

Vervangen

Een hele leuke kant van het IB’er zijn is dat ik klassenbezoeken mag doen en dat ik op het moment dat mijn collega’s collegiale consultatie bij elkaar doen, ik hun klassen mag vervangen.

Dat houdt dus ook in dat ik af en toe kleuterjuf ben. Iets waar ik eigenlijk bijna geen ervaring mee heb. Toch is het wel erg leuk, vooral het enthousiasme van kleuters bij al het nieuws wat ze leren is echt te gek.

Deze week was een van de kleutergroepen druk bezig met het maken van series. Van klein naar groot, van dik naar dun en andersom. De eerste keer zag ik deze opdracht in een observatie. Sommige kinderen vonden het nog lastig, maar samen kwamen ze er zeker uit. Bij de serie van groot naar klein riep een van de kleuters trots: ‘Kijk juf! Dit lijkt wel een trap’ en met haar vingers beeldt ze een poppetje uit die loopt op de door haar gemaakte trap.

Later deze week mag ik deze opdracht tijdens het invallen, zelf met een groepje kleuters uitvoeren. Omdat het een herhalingsoefening is als ik er ben, mogen de kinderen alle blokken door elkaar gebruiken en ook zo maken ze een serie. Een serie van hoog naar laag en dik en dun door elkaar. Maar hij klopt wel! De kinderen geven elkaar high fives en zijn super behulpzaam. Heerlijk om te zien.

Na dit inval uurtje ga ik naar de volgende kleuterklas om in te vallen. Als ik kom, zitten de kinderen in de kring en ik mag een rijmspelletje met ze doen. Er staat een woord met afbeelding groot op het bord afgebeeld, daaronder staan drie kleiner afgebeelde mogelijke rijmwoorden. Een van de woorden op het bord is het woordje ‘Snoep’. Ik vraag de kinderen: ‘Wat rijmt er op snoep? Wat klinkt hetzelfde? Is dat ‘dak’, ‘raam’ of ‘poep’? Ik roep een nieuw meisje naar voren. Zij is net vijf dagen in deze kleutergroep. Ze klikt alle woordjes aan met haar vinger, ze is nog aan het ontdekken en vind het klikken op het bord al super spannend en leuk. Dan stel ik de vraag nog een keer: ‘Luister eens goed… welk woordje rijmt er op snoep? Welk woord klinkt hetzelfde?’ Al snel klikt het meisje het woordje ‘poep’ aan. Maar ze ontdekt ook dat als je dat woordje tien keer aanklikt, het woordje tien keer herhaalt. Omdat het Digibord het woordje voorleest klinkt het hard door de klas: ‘Poep, poep, poep, poep, poep, poep!!’ Het meisje stopt niet met klikken op het woordje ‘poep’ en giert het uit van het lachen. Ook de andere kleuters herhalen hard: ‘Poep, poep, poep, poep, poep….!’ Het is bijna lastig om de klas stil te krijgen. Als ze eenmaal stil zijn mogen ze nog een keer, heel hard het woordje ‘Poep’ zeggen. Samen lachen we daarna heel hard. Wat heerlijk dat deze klas zoveel lol kan hebben met een woord. En na deze inval lessen al meerdere keren gedaan te hebben, moet ik misschien toch eerlijk toegeven, na vooral gewerkt te hebben met het oudere kind, dat ik kleuters toch wel erg leuk vind!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: