Geen categorie

Invloed op de toekomst

Als je werkt in het onderwijs, is het altijd leuk om terug te horen dat je een positieve invloed hebt op de toekomst van je leerlingen. Met heel veel plezier spreek ik nog regelmatig leerlingen die mij in de klas hebben gezeten. Als ze van school gaan, zeg ik ook altijd dat ze van harte welkom zijn om nog eens langs te komen of bij te kletsen. Een groot deel van de leerlingen maakt daar dan ook dankbaar gebruik van. Ze vragen nog eens om advies, of delen hun successen. Ik ben al blij als ik weet dat een leerling in het voortgezet onderwijs zijn of haar plekje heeft gevonden en als ik aan ze zie dat ze gelukkig zijn. Nog iets wat ik mijn leerlingen altijd meegeef is dat een goed begin, begint bij jezelf en dat iedereen op zijn of haar manier een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de wereld. En als dat dan lukt, dan krijg ik kippenvel en weet ik dat ik het allemaal niet voor niets heb gedaan. Hierin gaat het over het delen van visie en vanuit jouw eigen normen en waarden uitdragen wat belangrijk is. Afgelopen week deelden twee leerlingen, twee (voor mij) succesverhalen.

Niet alleen komen mijn oud leerlingen langs op school, maar ook via Instagram en de daarbij behorende chat heb ik nog veel contact met mijn oud leerlingen. Een tijdje geleden stuurde een leerling van vorig jaar mij een bericht dat zij klassenvertegenwoordiger was geworden van haar huidige brugklas. Onderdeel daarvan is dat je zitting neemt in de leerlingenraad. Afgelopen week ontving ik van haar berichtje vanuit haar hart, een bericht wat mij trots maakt.

‘Juf ik moest vandaag naar de leerlingenraad en ik zei dat ik graag de Vreedzame School bij ons op school wil. Ik vertelde dat er op mijn basisschool een juf was, haar naam is juf Marjolein en zij leerde mij dat je op een Vreedzame manier meer plezier hebt in het leven. Ook wil ik bij ons op school de Vreedzame School, omdat ik niet wil dat er gepest wordt of onaardig tegen elkaar gedaan wordt. Nu gaan ze nadenken of ze van de school waar ik nu zit ook een Vreedzame School gaan maken.’

Dit berichtje deed zoveel met mij. Het is de droom van elke leerkracht om zo’n berichtje te mogen ontvangen. Ook is het geweldig om te zien wat voor indruk dit op haar als persoon heeft gemaakt en dat zij deze gedachte nu uitdraagt naar anderen.

Later deze week sprak ik ook nog een andere oud leerling van mij. Ook zij refereerde naar de Vreedzame School. Ooit zat zij bij mij in groep vier en vijf. Daarna volgde zij bij de mediatorentraining en werd zij een van de eerste mediatoren op de school waar ik nu werk. Tegenwoordig zit zij in de derde klas van de middelbare school. Ik vroeg haar hoe het met haar ging toen ik haar zag op de kinderboekenmarkt ter afsluiting van de kinderboekenweek. ‘Het gaat goed juf. Ik zit nu in de derde van de mavo. Als ik klaar ben hier op school, wil ik alsnog graag de Havo doen.’ Ik vraag haar wat ze daarna graag zou willen doen. ‘Ik denk dat ik na de Havo, psychologie of rechten wil studeren’. Ik kijk haar aan en zeg: ‘Beide passen perfect bij jou als persoon. Ik zie je dat wel doen! Ga ervoor!’ ‘Dat ga ik zeker doen juf’, antwoord ze. Als ik vraag vanwaar ze nadenkt over die twee studies, zegt ze: ‘Weet u nog dat ik mediator was? Dat heeft daarmee te maken juf…’ En daar heeft ze een punt. Psychologe past daar perfect bij in de zin van het stellen van vragen, doorvragen en mensen oplossingen laten bedenken voor hun problemen en hun daarin ondersteunen. De studie rechten past ook perfect, daar waar het gaat om oplossingen bedenken en recht uitspreken.

De gesprekken maken mij oprecht een trotse juf. Ik word hier gelukkig van. Ik kan uren naar deze verhalen luisteren. Het is iets magisch. Ik ben er dan ook nog steeds volledig van overtuigd, dat wanneer jij doet wat voor jou belangrijk is, en je hier later je beroep van kan maken, je op jouw manier een positieve bijdrage levert aan de wereld om je heen en je anderen met jouw verhaal kan inspireren. Tot slot is dit natuurlijk de reden dat je leerkracht wordt, de succesverhalen en de indrukken die je achterlaat. Als leerkracht ben jij belangrijk. Jij doet ertoe!

‘Follow your dreams, create your future, inspire others…’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: