Geen categorie

Bezoek

Afgelopen donderdag en vrijdag had ik bezoek uit Japan. Een Japanse studente liep twee dagen mee bij ons op school. Zelf zit ze nog op de middelbare school en is 17 jaar oud. Ze wil graag kleuterjuf worden en wilde graag weten hoe het in Nederland met het onderwijs gesteld was.

Ietwat zenuwachtig kwam ze vorige week binnen. Iets te laat omdat ze moest wennen aan het openbaar vervoer. Ik bood haar een kopje thee aan en zei dat ze eerst even tot rust mocht komen. Het is ook nogal een stap. De eerste keer dat je naar het buitenland gaat, gelijk alleen van Japan naar Nederland.

Ik gaf haar een rondleiding door de school. Een ding wat haar gelijk opviel: ‘De kinderen zijn hier zo vrij en vrolijk.’ Ondanks dat ze geen Nederlands sprak, wist ze in het Engels en via lichaamstaal al vrij snel contact te leggen met de kinderen bij ons op school. Een enkeling sprak Engels en die kinderen hadden gelijk een succeservaring doordat ze een gesprekje met haar konden voeren. Ze kreeg van de kinderen op school behoorlijk wat vragen voorgelegd: ‘How old are you?’, ‘Is it your first time in Holland?’, ‘Do you like our school?’ en tijdens het buitenspelen ‘Come, let’s play hide and seek!’

Eigenlijk was ze onder de indruk van alles. Van de gymlessen, de kooklessen, de wetech lessen en de lessen creatief. Ook de muzieklessen waren voor haar nieuw. Bij alle lessen draaide ze mee en eigenlijk kon ze in alle lessen vrij makkelijk met de kinderen communiceren.

Ook voor mij als begeleider was het leuk om de lessen eens mee te doen en te ervaren wat de kinderen bij ons op school dagelijks doen. Wat was het super leuk om zelf ontdekkend en zelfstandig te mogen leren binnen deze vakken. Net als veel kinderen bloeide ook ik op tijdens de lessen. Ik heb vooral genoten van de tekenles, heerlijk ontspannen en creatief bezig zijn.

Ik legde aan de studente uit dat wij een Vreedzame school zijn. Ook binnen dit deel van ons onderwijs viel het haar op dat de kinderen bij ons op school zoveel verantwoordelijkheid hebben. Zelf delen ze de spullen uit en ruimen alles zelf op, ook helpen de kinderen bij het schoonmaken van het klaslokaal en het nakijken van elkaars werk.

Na twee dagen bedankte de Japanse studente mij voor het meedraaien op school, het was een hele ervaring voor haar, het onderwijs in Nederland is toch wel erg anders. Ik weet zeker dat deze ervaring haar heeft verrijkt, als het gaat om haar toekomst. Ze weet wat ze wil en is gefocust op haar doel; Juf worden. En wat is er nou mooier dan deze ervaring hierbij in je zak kunnen steken.

‘The future depends on what you do today’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: