Geen categorie

Samen

‘Juf zullen we weer een keer een samenwerking gaan doen? Iets met een leuke quote ofzo? Net als vorig jaar?’ Dit zijn de letterlijke woorden van een oud leerling van mij toen ze mij vorige week een DM stuurde op Instagram. Vorig jaar zat ze bij mij in de klas en maakten we samen iets moois. Inmiddels zit ze op het VO. Ik vond het super leuk dat ze het vroeg en kon natuurlijk geen nee zeggen.

Voor de zomervakantie viel de musical met groep acht in het water door teveel en te grote meningsverschillen en de wisselende motivatie van de leerlingen in mijn klas. We besloten destijds een talentenshow te maken, opgenomen op film, waar alle leerlingen hun eigen talent konden laten zien.

Dit meisje wilde het proces van het maken van een schilderijtje filmen. Een super leuk idee. Zij ging aan de slag met waterverf en ik filmde dit. Sommige stukjes in werkelijke snelheid en sommige stukjes in time-lapse, zodat haar handelingen versneld werden weergegeven. Een super leuk eindresultaat, maar ik was inmiddels geïnspireerd geraakt door haar proces en het werken met waterverf en de eindeloze mogelijkheden die je hebt met waterverf.

Zo ontstond het idee om met elkaar een samenwerking aan te gaan. Ik zou gaan tekenen, zij zou een achtergrond maken en dan zouden we dit als een soort collage in elkaar zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Ook dit eindresultaat was prachtig. Als aandenken de drie verschillende leerjaren die ze bij mij in de klas had gezeten (In groep 5,7 en 8) nam ze het eindresultaat mee naar huis.

Vlak voor de zomervakantie vertelde ze mij dat ze na de middelbare school graag naar de kunstacademie zou willen. Ik kon dit alleen maar aanmoedigen en dus begon ze vast met het maken van een portfolio met haar beste werk.

Na het schooljaar hielden we via Instagram contact en vorige week kwam ze daarom naar school om nogmaals samen met mij iets kunstigs te maken. Het was super leuk om haar weer even te zien, ook hadden we de tijd om even bij te kletsen.

Ik was blij om te horen dat het goed met haar ging. ‘Juf het is erg leuk op de middelbare school, alleen we hebben wel veel huiswerk.’ ‘Heb je dan nog wel tijd om te tekenen?’, vraag ik. ‘Eigenlijk heb ik daar weinig tijd voor, maar op de momenten dat het kan, probeer ik er wel aan te werken. En ik probeer ook om mijn werk op Instagram te blijven posten.’

‘Maar juf, uw bedrijfje gaat ook goed hè? Ik zie dat u zoveel dingen voor andere mensen maakt, echt leuk!’ Ik antwoord dat ik ook blij ben dat het zo goed gaat, maar dat het wel een beetje druk is. ‘Ik ga om deze reden in januari een dagje minder werken’, zeg ik. ‘Leuk toch!’, zegt ze. ‘Dan heeft u meer tijd om te tekenen!’

Als we klaar zijn, geef ik haar een knuffel. Het is zo leuk om dit samen te kunnen doen. Ook dit werk neemt ze mee naar huis. ‘Tot snel!’, roep ik als ze deur uit gaat, want er gaat vast nog een keer een samenwerking komen.

‘Your life is your message to the world. Make sure it’s inspiring.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: