Geen categorie

Lieveheersbeestje

Afgelopen vrijdag stond ik een dag voor groep 8, omdat mijn collega een EHBO-cursus moest volgen. ‘s Ochtends had ik al gezien dat er een les natuur op de planning stond. Vreselijk vind ik die lessen en dat ligt vooral aan de methode die we op school hebben. Gruwelijk saai is die, en als je dat zelf al vindt, is het lastig om de kinderen voor zo’n les te activeren. Ik moest daarom iets anders bedenken. Het doel van de les was: ‘De leerlingen moeten weten hoe de voortplanting bij dieren verloopt en moeten weten wat Baltsgedrag is.’ Op zich dus best een leuk onderwerp, vooral in groep 8!

‘Juf? Wat gaan we vanmiddag doen?’ Ik antwoord dat er onder andere een les natuur op het programma staat. Vanuit de klas hoor ik een hele diepe zucht. Ook kijken ze me aan en alle ogen lijken tegelijkertijd te zeggen ‘Juf, even serieus meent u dit nou echt? Dat is zo saai….’ Maar ik ben ze voor en zeg: ‘Maar ik heb van deze mega saaie les een hele leuke les gemaakt! Dus let op!’

Met koeienletters schrijf ik op het bord ‘VOORTPLANTING’ en ik zet er een cirkel omheen. De klas begint te lachen. ‘Roept u maar!’ , zeg ik. De klas brandt los: ‘Seks, condoom, dieren, mensen, planten, ongesteld, sperma, bed, straat, lieveheersbeestje…’ werkelijk waar alles wat de kinderen weten, komt voorbij. Stiekem moet ik lachen, want de kinderen weten niet dat deze les over dieren gaat. Alleen de meiden die ‘s ochtends de dagplanning op het bord hebben gehangen weten dit. Vandaar ook dat het woord lieveheersbeestje wordt genoemd. Omdat ik een beelddenker ben, schieten er rare beelden door mijn hoofd. Voor me zie ik nu twee lieveheersbeestjes in een bed liggen. Best grappig!

Ik ga terug naar de orde van de dag, de les. Ik vertel de kinderen het doel van de les. Ergens zijn ze teleurgesteld. Ze hadden natuurlijk allemaal gehoopt dat de les over de voortplanting van de mens zou gaan. Ik vertel de kinderen dat ze zelf gaan onderzoeken, ze mogen per groepje gebruik maken van een laptop en moeten zelf gaan uitzoeken hoe de voortplanting bij dieren verloopt. De kinderen geven zelf aan dat er allerlei soorten dieren zijn: zoogdieren, amfibieën, reptielen, vogels en ook insecten. Ondertussen wordt er gegiecheld: ‘Juf? Mensen zijn toch zoogdieren?’ ‘Eigenlijk wel!’, antwoord ik. En wederom wordt er gelachen. ‘Juf mogen wij een powerpoint maken bij dit onderwerp? Dat is makkelijk voor als we straks moeten presenteren!’ ‘Natuurlijk mag dat!’, zeg ik. En daar gaan ze, druk gaan de kinderen op zoektocht op Google. Ondanks dat ik het ergste verwacht bij deze pubers uit groep 8, houden ze zich netjes en strak aan de opdracht, wel opgeleukt met plaatjes van voortplantende dieren, en jáwel; ook lieveheersbeestjes!

Aan het eind van de les presenteren de kinderen hun Google vondsten aan elkaar. Leuk om te zien, presentaties met hier en daar gegiechel, een gek plaatje, maar wel met de goede inhoud.

Aan het eind van de les geeft de klas mij terug dat ik best vaker een natuur-les mag komen geven. Dit compliment steek ik maar in mijn zak. Dank je wel groep 8! Ik heb genoten van deze vrijdagmiddag!

‘Als het je niet bevalt, verander het. Het is jouw wereld!’

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: