Geen categorie

Jezus in je hart, olé olé!

 • Bovenstaande titel is een zin uit het script van de aflevering van de Luizenmoeder van vorige week. En of deze aflevering nou ‘hilarisch realistisch’, ‘tenenkrommend’ of ‘kwetsend en beledigend’ vindt, je kan niet om de Luizenmoeder heen en helemaal niet als we het hebben over geloofsovertuiging. In de aflevering van vorige week is te zien hoe de schooldirecteur graag een kerstspel ziet. Met hart en ziel wordt het kerstspel voorbereid. Ook juf Ank zet zich in, want zij is Evangelisch opgevoed. De klassenmoeder houdt bij wie wat meeneemt naar het kerstdiner, de insteek van school; een gezamenlijk kerstdiner. Maar dan gaat alles mis, kinderen blijken allemaal allergieën en intoleranties te hebben, of ouders vinden dat er Halal gegeten moet worden. Het bestuur van de openbare scholen gemeenschap ziet dat kerstspel helemaal niet zitten, want ze zijn immers openbaar. Gevolg: een discodiner à la Mariah Carey waar iedereen braaf zijn eigen bakje eten eet.
 • Is dit vreselijk uitvergroot? Of behoort dit tot de dagelijkse realiteit? Wat mij betreft is het inderdaad uitvergroot, maar absoluut wél de realiteit. Als ik kijk naar de populatie kinderen op de Katholieke school waar ik werk, is het gros Islamitisch. Als Intern Begeleider ben ik blij als ik hoor dat ouders van een andere geloofsovertuiging in het intakegesprek van hun kind bij ons op school aangeven dat zij bewust voor onze school kiezen, zodat hun kind ook deze normen en waarden meekrijgt in de opvoeding.

  Zelf zat ik vroeger op een openbare basisschool. Bij ons werd soms het kerstverhaal vertelt en in de klas bij de toneellessen speelden we dit spel ook uit, maar daar hield het wel bij op. Dit is iets wat ik achteraf wel gemist heb. Toen ik kwam werken op de school waar ik nu werk, heb ik een kinderbijbel gekocht en ben ik alle verhalen gaan lezen. En wat een mooie verhalen zijn het! In elk verhaal zit een mooie leerzame moraal die, vind ik, aan elk kind meegegeven zou moeten worden. Bij ons op school komen bij alle vieringen de Katholieke verhalen terug. De kinderen, Islamitisch, Katholiek of niet gelovend, vinden ze super interessant.

  Wat gebeurt er als we inzoomen op de kerstviering bij ons op school? Het kerstverhaal wordt verteld, het kerstspel wordt gespeeld en in de avond vindt het kerstdiner plaats, waarbij iedereen samen komt. Dat samen zijn is vooral belangrijk met daarbij, net als in de aflevering van de Luizenmoeder, inderdaad de Halal hapjes (met hier en daar een uitzondering voor de allergieën), want alle geloven zijn bij ons op school welkom. Daarna wordt er in veel klassen lekker meegebruld met Mariah Carey. Het geloof is bij ons op school naast de verhalen, voornamelijk gebaseerd op wederzijds respect.

  Als we het puur hebben over Jezus, dan is misschien dit personage juist wel hetgeen wat verbind. Voor de mensen met het Islamitisch geloof is hij een profeet, voor de Christenen en Katholieken is hij de zoon van God en voor iemand die niet gelooft (net als ik van huis uit), zijn de verhalen waarin Jezus voorkomt, in de Koran (als Isa) of Bijbel, de verhalen waar je een mooie moraal of levensles uit kan halen. Als je dat snapt, zie je dat iedereen een stukje Jezus in zijn hart heeft (olé, olé).

  4 reacties

  1. Mooi geschreven, Marjolein!
   Ik kan me hier helemaal in vinden. Of je nou wel of niet geloofd. Ik ben zelf katholiek opgevoed maar niet meer praktiserend. Toch vind ik de verhalen erg mooi, het om de moraal. Ik geloof in ieder geval in liefde!

   Wat betreft het kerstdiner denk ik dat we een makkelijke klas met makkelijke ouders hebbem. Tot nu toe gelukkig geen gezeik maar ik kan het me zó goed voorstellen.

  2. van kerst naar Pinksteren Jezus in mijn hart ole ole en weet wat je zegt denk daar maar over na 🙂
   de boven staande tekst is precies wat ik bedoel. en nu keihard JEZUS IN MIJN HART OLE OLE ALLE SCHOLEN ALLE KLASSEN ALLE MENSEN!!!!

  Geef een reactie

  %d bloggers liken dit: