Geen categorie

L.H.B.T.I.

Tot ik vorige week de stemwijzer had ingevuld voor de provinciale staten verkiezing, had ik nog nooit van deze term gehoord. Het staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel, Transgender en Intersekse. Omdat het vorige week de week van de Lentekriebels was en er aandacht besteedt werd aan seksuele vorming, mocht ik ook over dit onderwerp een les geven. Voor mijn trouwe volgers: mijn klas vorig jaar had hier een duidelijke mening over homoseksualiteit. Eigenlijk kon en mag het niet vanuit hun geloof, maar uit respect voor een ander mag je hier niks over zeggen. Vorig jaar ging ik openlijk de discussie met deze kinderen aan. Waarom? Omdat ik denk dat verliefdheid je overkomt en je niet van te voren weet of je op iemand van hetzelfde geslacht zult vallen. Verliefdheid krijg je doordat je verliefd wordt op een persoon, ongeacht wat voor geslacht deze persoon heeft.

Tijdens de les afgelopen vrijdag begon de klas eigenlijk gelijk met vragen. ‘Juf wat is eigenlijk het verschil tussen genderneutraal en transgender? Deze woorden lijken zo op elkaar…’ Ik leg uit aan mijn klas dat genderneutraal betekent, dat je niet kan zien of het voor jongens of voor meisjes is. Dit kan bijvoorbeeld in kleding zijn, maar ook toiletten. Transgender betekent dat je misschien in het verkeerde lichaam geboren bent, dus dat als je een jongen bent, je liever een meisje wilt zijn of andersom. ‘Ahaaa!’ hoor ik een van de kinderen in mijn klas zeggen. ‘Juf eerst wist ik niet wat het verschil was, maar nu snap ik het!’

Ik ga verder met mijn les en laat een filmpje zien over een jongen en een meisje die beide uit de kast komen en hun ouders en vrienden en vriendinnen vertellen dat ze op iemand van hetzelfde geslacht vallen. ‘Juf ik vind dat iedereen moet zijn wie hij of zij is, je bent niet raar als je homo- of biseksueel bent.’ Een andere leerling zegt: ‘Tsja, in de Koran staat dat het niet mag, maar eigenlijk vind ik dat als je verliefd wordt, je verliefd wordt en het dus niet uitmaakt.’ Een meisje gaat de discussie aan met haar klasgenootje. ‘Nou ik vind zelfs dat als je gelooft in de Islam en je wordt verliefd op iemand van hetzelfde geslacht, dat je dan moet kiezen voor de liefde en niet voor je geloof.’ De klas knikt ernstig. ‘Vinden jullie dat allemaal?’ , vraag ik. ‘Ja!’, roept de klas. ‘Juf, je moet toch gewoon jezelf kunnen zijn? Als je zegt dat iets niet mag, kan je jezelf niet zijn!’ Mijn mond valt open, wat prachtig dat deze kinderen er zo open instaan. ‘Juf je moet iedereen gewoon respecteren, eigenlijk is iedereen hetzelfde en is iedereen een mens!’

Ik zie door deze mening van groep 8 dat er een verschuiving ontstaat. Waar vroeger L.H.B.T.I. misschien taboe was of niet toegestaan, zie je dat wanneer kinderen opgroeien in een samenleving, waarin het normaal en toegestaan is, dat het taboe in de samenleving langzaamaan verdwijnt. Hopelijk geven ook deze kinderen gehoor aan hun mening. Mochten zij op iemand van hetzelfde geslacht vallen, hoop ik dat ze hier zonder schaamte, openlijk voor uit kunnen komen en dat ze trots zijn op zichzelf!

‘Be who you are, not who the world wants you to be.’

2 reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: