Geen categorie

Fantasie

Dat kinderen fantasierijk zijn, is een feit. Als je werkt op een basisschool kan je niet om deze fantasie heen. Deze fantasie zorgt ook regelmatig voor leuke uitspraken.

Een tijdje geleden kreeg een collega van mij te horen dat zij leek op een walvis. Dat ging als volgt: Mijn collega droeg een nieuwe blazer met een golvend randje. Ze kwam een kleuter tegen op de trap. ‘Juf wat heeft u een gek jasje aan…’ ‘Oh vind je dat?’ reageerde zij. ‘Ja je lijkt een beetje op een walvis!’ Wat de associatie van deze kleuter precies was, is niet duidelijk, maar waarschijnlijk vond hij het golvende randje van haar blazer, lijken op vinnen.

Het overkwam mij zelf laatst ook. Ik droeg voor het eerst naar mijn werk een bril. Toen ik een van de kleuterklassen inliep hoorde ik: ‘Juf wat heb jij voor gekke bril op!’ Ik antwoordde met: ‘Vind jij mijn bril gek?’ ‘Ja best wel! Je lijkt wel een uil!’

Deze zelfde kleuter maakte toen ik moest invallen in zijn klas voor mij een tekening. Trots kwam hij naar me toe. ‘Juf ik heb jou getekend!’ ‘Dat is leuk!’,zeg ik. ‘Laat eens zien…’ ‘Tsja, je bent alleen wel een beetje veranderd…’ zegt het jongetje. ‘Hoezo?’ vraag ik. ‘Nou… ik dacht dat het beter zou zijn als je haar helemaal kort wordt. En ik vind het mooier als het geel is. Dus dit ben jij en je hebt hier kort geel haar!’ Ik moest me echt inhouden om niet de slappe lach te krijgen. Wat een fantasie heeft dit kind!

Als klap op de vuurpijl had een van mijn collega’s deze week ook echt een uitspraak te pakken om om te gieren. Al een paar keer had een van de kleuters tegen mijn collega gezegd: ‘Zo jij hebt echt een dikke buik!’ Mijn collega had gezegd dat dat niet heel netjes was om structureel te zeggen. Dit had het kleutertje onthouden. De kleuter gaf haar de eerst volgende keer een knuffel en zei, in plaats van dat ze een dikke buik had: ‘Wauw juf! Je lijkt wel een trampoline!’ Toen ze het mij kwam vertellen moest ik wel echt hard lachen. (Ze weet overigens dat ik hier over zou gaan schrijven, dat is overlegd.)

Werken op een basisschool is alleen om deze reden al het leukste wat je kan doen. Kinderen kunnen door het gebruik van hun fantasie, jou een mooi kijkje geven op de realiteit!

Fantasy is a necessary ingredient in living, it’s a way of looking at life through the wrong end of a telescope, and that enables you to laugh at life’s realities.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: