Geen categorie

Piraat

‘It is better to be a pirate, than to join the navy…’ – Steve Jobs

Communicatie

Begin juni ging ik met mijn collega’s op teamtweedaagse. Deze tweedaagse had als thema communicatie. Super interessant natuurlijk, maar het gaat vooral over wat je er zelf mee doet. Bij mij zorgen dit soort dagen altijd voor een stukje zelfreflectie, zo ook deze keer.

Zandbak

Wat ik zelf heel interessant vond is het zandbak-principe. Het schijnt dat je dus al heel jong kan zien bij kinderen, wat voor type kind het is. Dit kan je ook bij jezelf analyseren door na te gaan hoe jij vroeger in de zandbak speelde. Was jij een leider? Of was jij degene die gehoorzaamde? Was jij degene die altijd alles samen wilde doen? Of wilde je juist alles oplossen?

Als ik kijk naar mezelf als kind. Was ik vaak degene die initiatief toonde. Ik wilde graag spelen met andere kinderen. Als dit dan gelukt was, was mijn doel bereikt, ik hoefde niet persé de leiding te hebben in de speelsituatie.

Ik kon degene zijn die aan mijn buurmeisjes voorstelde om te gaan skeeleren, maar ik liet iemand anders de route bepalen en trok dan samen met hun op. Heel leuk was dat altijd. Zo lang ik maar vrij kon zijn en lekker kon genieten, was eigenlijk alles goed. Ook was ik avontuurlijk. Alles was mogelijk en ik had een levendige fantasie.

Als ik nu kijk naar mezelf, ben ik ook wel vaak degene die initiatieven neemt, maar ook nu in mijn werk hoef ik niet persé de leiding te hebben. Ik geniet van de vrijheid in mijn functie, werk graag samen, maar hou er ook van om het eens over een hele andere boeg te gooien en nieuwe dingen te proberen. Nog steeds avontuurlijk dus 😉

Van de zandbak naar de boot.

Als je dan kijkt naar waar ik sta op een boot, ben ik vaak degene die in de masten hangt om te kijken of alles wel goed gaat en om overzicht te houden. In situaties met nieuwe mensen kijk ik vaak de kat uit de boom, eerst aftasten hoe iemand in elkaar zit, dan pas echt contact maken, een zelfde soort positie. Heen en weer klimmen in de mast betekent ook dat je soms even het dek van een schip op kan om samen te werken. Iets wat je vaak doet als Intern Begeleider. Je zet iets uit, houdt overzicht en helpt mensen op de werkvloer op weg. Ik vind dat eigenlijk wel een fijne positie, en hij komt overeen met de zandbak. Je kan een initiatief nemen, maar hoeft daar niet persé de leiding over te hebben.

Maar wat nou als je niet in die mast hoort?

Ik kreeg tijdens de teamtweedaagse te horen dat ik dus niet in die mast hoor, maar aan het roer… Hoe dan? Als IB’er behoor ik tot het management van de school en moet ik soms juist de boel aansturen. Maar daar hou ik dus eigenlijk helemaal niet van. In de zandbak was ik degene die bedacht wat we gingen doen, maar ik hoefde niet persé de leiding in de uitvoering te hebben. Vorig jaar werd mij gevraagd of ik de opleiding tot schoolleider wilde gaan doen. Maar na heel veel nachtjes slapen heb ik er juist bewust voor gekozen deze niet te gaan doen. Ik ben van de initiatieven en het samenwerken, niet van het leiding nemen. Eigenlijk was toen ik vier was en in de zandbak speelde dus al bepaald, dat ik nooit een leidinggevende zou worden.

Piraat

Ik denk dus dat ik de piraat ben, die af en toe in de masten klimt het overzicht houdt, kan lachen en en kan samenwerken met iedereen en af en toe brutaal het roer overneemt, gewoon omdat het kan. Ik hou van avontuur en vrijheid en als piraat is dat de enige manier waarop dit kan. Als we kijken naar de quote aan het begin van deze blog:‘It is better to be a pirate, than to join the navy…’ Ik ben niet iemand die braaf volgt en doet wat de leider vraagt. Mijn motto is: ‘Durf anders te zijn, durf het over een andere boeg te gooien en wees vooral vrij om eigen keuzes te maken.’ Dat is wie ik ben en wat ik doe. En dat is wat ik zo leuk vind aan mijn werk.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: