Geen categorie

Zeg maar dag met je afscheid

Afgelopen donderdag zeiden wij ‘dag’ tegen groep 8. En zoals mijn collega Denise zegt: ‘Afscheid is het niet, want dat is voor altijd.’ Zoals elk jaar had ik weer een speech voorbereid voor deze avond, maar nu niet alleen voor de klas, maar ook voor juf Denise.

Lieve groep 8,

Het afgelopen jaar had ik de eer om juf Denise te ondersteunen bij al het werk wat gedaan moest worden om jullie op een goede plek in het VO te krijgen, maar had ik ook de eer om tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie op donderdag en vrijdag jullie juf te zijn.

En van die tijd heb ik ontzettend genoten. Ik weet nog dat ik voor het eerst op de donderdag met jullie de klas in ging, iedereen pakte zijn leesboek en begon gelijk stil te lezen. Ondertussen zette ik dan de rekenles klaar. Eigenlijk hoefde ik niks te doen. Als jullie namelijk zagen dat ik klaar was om de les te starten, ruimden jullie uit jezelf de boeken op. En dat ging zo, dag in dag uit. Wat waren jullie fijn om les aan te geven! 

Zelfs het maken van en meekijken in jullie onderwijskundige rapporten vond ik leuk. Ik kon letterlijk zien dat jullie vooruit gingen, en bij veel van jullie kon het voorlopige eindadvies gedurende het jaar omhoog.

Ik mocht met jullie mee naar de talentendag van een middelbare school, ik bleef twee dagen bij jullie op schoolkamp en met de vier wijkmediatoren ging ik een dag op pad naar The Hague Resilience Day. Wat een mooie momenten en ook op deze dagen kon ik alleen maar trots op jullie zijn. Jullie hebben laten zien dat je klaar bent voor het voortgezet onderwijs, dat jullie zelfstandig zijn, dat jullie altijd voor anderen klaar staan, en ook jullie zijn net als elke groep 8, weer een groep 8 die op zijn of haar eigen manier het verschil kunnen maken in de grote boze buitenwereld.

Lieve groep 8 het is nu klaar hier op school. Ik ga jullie ontzettend missen, maar ik weet dat jullie allemaal stuk voor stuk je dromen zullen volgen en dat jullie allemaal jezelf zullen zijn en zullen blijven. Jullie zijn gewoon top! Ik wens jullie heel veel succes in het voortgezet onderwijs, en hoop en weet ook stiekem wel, dat ik jullie allemaal volgend jaar nog terug zie!

Lieve juf Denise,

Ik weet dat je het vreselijk vind als ik je in het bijzijn van alles en iedereen in de spotlight zet. Maar toch ga ik het doen. Vorig schooljaar werd duidelijk dat ik een andere taak zou gaan vervullen hier op school en niet meer voor de klas zou staan. Ik weet dat de directeur een beetje met een knoop in zijn maag zat wie dan groep 8 zou moeten gaan draaien. Ik had bedacht dat jij dat wel kon doen, want ik zag dat helemaal voor me. Het bracht jou aan het twijfelen, maar wat ben ik blij dat jij uiteindelijk volmondig ‘Ja’ hebt gezegd. Want ik had geen betere juf willen en durven wensen voor deze groep meiden met een handje vol jongens. Lieve Denise, je bent een topjuf, je geeft geweldige lessen en heb ontzettend veel bewondering voor wat jij dit schooljaar voor elkaar hebt gebokst! Ik ben trots op je!

‘Afscheid is voor altijd, dag zeggen niet.’

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: