Geen categorie

Geen Banksy’s in Dublin

Wie mij een beetje kent, weet dat ik ontzettend van streetart houd. Afgelopen zomer in Bilbao, heb ik genoten van alle streetart die daar te zien was. De stad zat er vol mee en op elke straathoek was iets moois te zien.

In de afgelopen week was het voor mij herfstvakantie. Voor mij stond er een tripje naar Dublin gepland. Voordat ik vertrok had ik al een en ander over de stad opgezocht en had ik ook een en ander opgezocht over de streetart in Dublin. En Google en Instagram wisten mij te vertellen dat er Banksy’s zouden moeten zijn in Dublin. Hoe cool is dat?

Banksy is een streetart artiest die vorig jaar uitgebreid in het nieuws te zien was met zijn schilderij wat zichzelf op een veiling wist te versnipperen. Zijn schilderij was in het nieuws, Banksy zelf niet, niemand weet namelijk wie hij is. Maar als Banksy fan heb ik al meerdere malen streetart van hem gezien in Londen. Ik werd dus ook behoorlijk enthousiast toen ik las dat in Dublin ook Banksy’s te vinden zouden zijn.

De eerste Banksy werd gespot om de hoek bij het appartement waar ik verbleef, althans dat dacht ik. Op Instagram waren verschillende Banksy’s te zien die ik kon vinden in Dublin dus de zoektocht ging verder. Na wat rondvragen wist eigenlijk niemand mij te vertellen waar de Banksy te vinden was… Helaas…

Na wat ronddwalen kwam ik terecht in The Icon Factory naast wederom een prachtige straat vol streetart. Ook hier vroeg ik of iemand wist waar toch die Banksy’s te vinden waren. En hier kreeg ik het verlossende antwoord: ‘There are no Banksy’s in Dublin, the actual work you see on the pictures is from an artist called Karma, who is living in Amsterdam at the moment.’ Wat een grap, ga je op zoek naar Banksy’s in Dublin, blijken het geen Banksy’s te zijn en woont de maker op dit moment in Nederland. De eigenaar van The Icon Factory maakt zelf ook streetart en dus besloot ik hem te gaan volgen op Instagram, en daar ging het gesprek over de Banksy’s verder.

Het werd namelijk nog interessanter. Het werk wat ik zocht was overgespoten door een handlanger van de streetartist genaamd Robbo. En wat blijkt Robbo haat Banksy en er is al jarenlang een streetart-war tussen de twee gaande. Wat deze handlanger en Robbo niet wisten, is dat dit geen echte Banksy was. Zo grappig dat een simpele vraag leidde tot dit antwoord.

Ons gesprek ging verder, ik kreeg de vraag: ‘You do murals also?’ Ik heb er nog nooit over nagedacht om een van mijn eigen tekeningen als streetart op een muur te maken, maar het lijkt me wel ontzettend cool om te doen. Van de eigenaar van The Icon Factory kreeg ik nog wat tips mee; werk met een projector, zodat je de juiste groottes en proporties in je streetart hebt… Dus een vraag aan mijn volgers: Wat vinden jullie? Doen?

Ondanks de zoektocht naar de Banksy’s vond ik prachtige streetart in Dublin en ik ben weer een goed verhaal rijker. Wat heb ik ontzettend genoten van deze stad.

‘A lot of people never use their initiative because no-one told them to.’ -Banksy

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: