Geen categorie

De zandtafel

Mijn kantoor bevindt zich naast drie kleuterklassen. Als ik door de gang loop, kom ik altijd kleuters tegen. In onze gang zijn speelhoeken en dus ook zandtafels.

De zandtafel is altijd een populaire plek om te spelen voor kleuters. In de zandtafels wordt dan ook van alles ‘gebakken.’ Ik krijg om de haverklap ‘koekjes’ aangeboden en ‘aardbeienvlaai’. Toen ik laatst voorbij liep, kreeg ik de vraag: ‘Juf wilt u een stukje taart?’ Ik bleef staan en reageerde met: ‘Natuurlijk! Wat voor taart heb je allemaal?’ ‘Ik heb appeltaart, aardbeientaart en REGENBOOGTAART!’ ‘Doe mij maar een stukje regenboogtaart dan!’ Ik doe alsof ik het opeet en loop weer terug naar mijn kantoor.

Vroeger vond ik het heerlijk om met zand te spelen. Ik speelde zelf maar al te graag in de zandbak. Ik vond het leuk om kastelen te bouwen. Maar ook om grachten eromheen te graven en deze vervolgens te vullen met water. Ook ik ‘bakte’ regelmatig taartjes en ik weet nog toen mijn tante vroeg of de taartjes lekker waren en zij er ook eentje mocht. Om voor te proeven, stopte ik heel enthousiast een hap met zand in mijn mond. Heerlijk was dat (not!) en dat moment ben ik nooit meer vergeten.

Wat ik vooral leuk vind, is de grote fantasie en het inlevingsvermogen van kleuters. Toen ik afgelopen week wederom eens door de gang liep, stond er een kleuter alleen bij de zandtafel. Ik besluit hem aan te spreken en zeg: ‘Wat voor lekkers ben je aan het bakken? Heb je taart en misschien ook een milkshake voor me?’ De kleuter kijkt me vragend aan en trekt een van zijn wenkbrauwen op. Hij schroomt niet en zegt: ‘Juf als je zin hebt in een mond vol met zand is dat goed hoor!’ De tranen springen in mijn ogen en ik moet keihard lachen. Ik had deze droge opmerking van deze kleuter niet verwacht. Ook zijn eigen leerkracht komt niet meer bij van het lachen. Fantasie is dus niet voor elke kleuter weggelegd.

‘Everything you can imagine is real.’ – Pablo Picasso

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: