Geen categorie

Enkele reis naar de maan

Een paar weken geleden viel ik in in groep 5, zodat mijn collega Juf Lisa, een collegiale consultatie kon doen. Leren van elkaar is immers belangrijk.

Ik mocht in groep 5 een woordenschatles geven. En een woordenschatles leent zich perfect voor het inzetten van tekeningen. Ook de woorden uit deze les waren geweldig! De astronaut, het heelal, de planeet, enkele reis enz. Toen ik de les begon vertelde ik de leerlingen dat de les waarschijnlijk heel anders zou verlopen dan dat groep 5 gewend was. Dit verteld te hebben hoorde ik een aantal kinderen keihard ‘Yes!’ roepen. Hier moest ik stiekem al wel een beetje om lachen. Deze klas houdt dus van ‘anders’.

Toen ik vertelde dat we de les gingen tekenen, keken een aantal kinderen mij vragend aan. Nadat ik de woorden kort had uitgelegd begonnen de kinderen uit groep 5 het te snappen. ‘Dus we mogen zelf kiezen met welke woorden we een tekening gaan maken?’ hoor ik een van de leerlingen zeggen. ‘Ja!’ zeg ik, dat klopt. ‘Zo cool!’, roepen een aantal kinderen.

Na de uitleg gaan de kinderen gelijk aan de slag. Ik zie de meest grappige dingen voorbij komen. ‘Fantasie’, is ook een van de woorden: ‘Wat heb je hier getekend? vraag ik. ‘Dit is een gewone planeet en dit is een bananenplaneet!’ Ik moet hierom lachen, deze leerling neemt het woordje ‘fantasie’ wel erg serieus. Weer een ander kind zegt. ‘Juf kijk! Hier heb ik een meteoriet getekend. Die vliegt een soort van om de aarde, maar als hij door de atmosfeer gaat, wordt het een vuurbal!’ Ook zie ik in de tekeningen aliens voorbij komen en raketten. Een enkeling schrijft op ‘een enkele reis’. ‘Weet je nog wat een enkele reis betekent?’ vraag ik. Een van de meiden uit groep 5 kijkt me vragend aan: ‘Ik denk dat ik het ben vergeten juf!’ ‘Stel je voor, ik geef jou een enkele reis naar de maan…’ zeg ik, ‘Dan kom je nooit meer terug en blijf je daar. Het gaat erom dat je alleen de heenreis betaald.’ Het meisje giechelt zacht. ‘Dus bij deze stuur ik jou met een enkele reis naar de maan!’ Het meisje schatert het uit van het lachen.

Wat zeker weten duidelijk is: de kinderen in de les zijn allemaal actief bezig, ze zijn allemaal betrokken en ze zijn fanatiek aan het tekenen. En bij navraag na de les, gaven ze allemaal aan de les super leuk te vinden. Wanneer ik na de les de betekenis van de woorden terug vraag, kunnen de meeste leerlingen de woorden ook nog eens terug vertellen. De les was een groot succes!

Uit onderzoek blijkt dat herinneringen en ervaringen beter worden opgeslagen in je brein en dat je deze weer levendig voor de geest halen als je ze tekent. Dit heeft iets te maken met het ontwikkelen van extra synapsen die worden toegevoegd aan de neurotransmitters in je hersenen. Ook komen er door te tekenen stofjes vrij in het brein, zoals dopamine, endorfine en serotonine. Dit zijn stofjes waar je gelukkig van wordt. Dit verklaart de positieve reacties van de kinderen uit groep 5 aan het eind van de les. Door te tekenen ben je je beter bewust van je omgeving. Je laat je vaker inspireren door de wereld om je heen. Iets wat je ziet, zet je later op de dag zomaar op papier. Door veel te tekenen ontwikkel je een scherpe alertheid die al je andere hersenfuncties goed kunnen gebruiken om zich te verbeteren. Door te tekenen tijdens de les, verbinden leerlingen woorden aan visuele symbolen. Doordat de kinderen een beeld hebben bij het woord, zullen zij de woorden sneller onthouden.

Tekenen tijdens de les heeft dus een heel positief effect. Ik schreef hierover in het nieuwste boek van Rachel Levi ‘Teken je les’. Afgelopen woensdag was haar boekpresentatie en ik kan iedereen aanraden hiermee aan de slag te gaan. Zeker in deze tijd van het Coronavirus is het belangrijk dat wij de lessen voor de kinderen zo leuk en ontspannen mogelijk houden en dat kan door tekenen in te zetten! Dus haal allemaal die potloden, stiften en het papier tevoorschijn! Door te tekenen in de les, wordt jouw les een feestje! En aangezien de scholen dicht gaan vanaf vandaag, vergeet niet je digitale tekeninstructie op te nemen 😉

Creativity is intelligence having fun.’ -Albert Einstein

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: