Geen categorie

Week 5: Spannend

De vraag van deze week is: Gaan de scholen vanaf 10 mei weer open? Aanstaande dinsdag is er een persconferentie. En ik denk dat ik, maar ook velen met mij benieuwd zijn naar wat er gezegd gaat worden. Om heel eerlijk te zijn, vraag ik me af of het haalbaar is…

Anderhalve meter afstand houden van kinderen, hoe ga je dat doen in een klas? Het is niet moeilijk om de tafels van kinderen uit elkaar te zetten en een groep op te splitsen in tweeën. Maar als je het aan mij vraagt, denk ik dat kinderen het hier heel moeilijk mee gaan hebben. Het zit in de aard van kinderen, om samen te werken en samen te spelen. En eigenlijk is de manier van onderwijs geven niet anders ingericht. Denk aan de actieve -en coöperatieve werkvormen. De lessen worden wel erg saai en nietszeggend als dat opeens niet meer mag. En wat dacht je van kleuters? Die kan je niet vragen anderhalve meter bij elkaar uit de buurt te blijven. Zij zijn te impulsief om zich hier de hele dag aan te kunnen houden. Maar niet alleen kleuters, maar ook oudere leerlingen hebben echt een arm om zich heen nodig als ze vallen of als ze even getroost moeten worden.

Er zijn genoeg ouders die graag willen dat hun kind weer naar school gaat. Maar er is ook een groep ouders die het risico niet wil nemen om hun kinderen met anderen en volwassenen in aanraking te laten komen. Wat doe je dan? Ik begrijp beide standpunten van ouders namelijk wel. In het nieuws van de afgelopen dagen hoorde ik ook dat er mogelijk gekozen gaat worden om de kinderen die achterstand hebben opgelopen en echt een boost nodig hebben, misschien eerder naar school moeten. Ik vind dit heel leuk bedacht, maar de andere sectoren zullen ook weer langzaamaan aan het werk moeten en dat betekent dus dat sommige ouders nog iets langer thuisonderwijs moeten geven, omdat ze iets teveel hun best hebben gedaan? Werk je dan niet alleen maar meer aan kansenongelijkheid?

Wat ik niet zo goed begrijp is dat het RIVM en de regering beslissen over het onderwijs. Mensen die wat mij betreft totaal geen ervaring hebben in het onderwijs. Wordt het onderwijs zelf überhaupt betrokken in deze plannen? Of worden we weer, zoals voorheen, over het hoofd gezien en niet belangrijk genoeg gevonden?

Als je het aan mij vraagt weet ik echt niet wat er gezegd gaat worden. En ik merk dat het bij mij eigenlijk alleen maar onrust en vragen oproept. Ik hoop dat er aanstaande dinsdag een weloverwogen keuze wordt gemaakt. Ook hoop ik dat er dinsdag in de uitspraak niet alleen een advies van het RIVM wordt meegenomen, maar ook een advies van het werkveld zelf. Ik denk namelijk dat het onderwijs zelf als geen ander kan bedenken wat op dit moment goed is. En ik denk ook dat het tijd wordt dat de regering van Nederland hier eens naar luistert. Er is namelijk in de afgelopen tijd keihard gewerkt. Elke leerkracht en leerling is mediawijzer dan ooit. Ook heeft het onderwijs laten zien, flexibeler en creatiever te zijn dan ooit. Luister naar de leerkrachten en zoek een werkbare oplossing.

‘Listening is an art that requires attention over talent, spirit over ego, others over self.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: