Geen categorie

Oververhit

Wat een hitte de afgelopen week. Bij ons op school is het schoolgebouw vaak net iets warmer dan buiten. Niet de ideale omstandigheden om les te geven. Ondanks de hitte probeerde ik er afgelopen donderdag met groep 3 een leuke en gezellige dag van te maken.

De dag in groep 3 begon ontzettend goed. De kinderen maken nu, omdat ze alle letters en klanken kennen, grote stappen met het lezen. Ze willen graag laten horen wat ze al kunnen lezen en willen ook sneller proberen te lezen. Door samen hardop te lezen, motiveren ze elkaar. Als ik vraag wie er eens voor de klas een rijtje woordjes wil voorlezen, gaan de meeste vingers uit de klas de lucht in. Omdat ze zo goed hadden gelezen, liet ik de klas zichzelf een applaus geven. ´Jongens als jullie in dit tempo doorgaan vandaag, hebben we vanmiddag tijd over om nog even lekker buiten te spelen…´

Had ik dat maar niet gezegd. Naast dat de klas letterlijk oververhit was door de hitte van de zon, reageerden de kinderen ook oververhit naar elkaar.

Twee weken geleden schreef ik over de pikorde in de klas die nog bepaald moet worden. De haantjes van groep 3 blijven elkaar opzoeken. Het is bijzonder om te zien. Als een van de jongens begint met iets, doet de rest dit na. Uiteindelijk hoor ik mezelf zeggen ‘Sinds wanneer liggen we op de grond in deze klas?’ Ook worden er hier en daar boze blikken onderling uitgewisseld en komt er nog net geen stoom uit een aantal oortjes.

Verder merk ik dat de kinderen echt last hebben van de warmte. Ondanks dat alle ramen openstaan en er onbeperkt water wordt gedronken, gaan er drie kinderen met hoofdpijn naar huis. Bij de andere leerlingen zakt de concentratie gedurende de dag steeds verder weg. Sommige kinderen gaan hangen op hun tafel en zuchten diep. ‘Juf het is echt heet in deze klas…’ Ik heb het wel met ze te doen.

Als de bel gaat zijn de kinderen blij dat ze naar huis mogen. Een van de jongens staat huilend naast me. ‘Juf…. Ik kan mijn tas nergens vinden….’ Dikke tranen rollen over zijn wangen. ‘Schat, je tas zit op je rug…’ zeg ik. Hij kijkt me verbaasd aan. Voelt op zijn rug en glimlacht dan verlegen. Zijn moeder die hem staat op te wachten schudt haar hoofd. Het is niet niks, met deze warmte rustig blijven…

‘Dear weather, we know you’re hot, so stop showing off.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: