Geen categorie

Vrijheid

Vrijheid ligt bij mij ten grondslag aan alles. Dit begon al als klein meisje. Ondanks dat mijn ouders mij echt wel streng hebben opgevoed, had ik wel echt veel vrijheden. Hoewel ik als kind en puber vond dat ik echt niet veel mocht van mijn ouders, denk ik nu dat hieraan juist vrijheid ten grondslag heeft gelegen.  

Als klein meisje speelde ik eigenlijk altijd buiten. Schommelen, fietsen, skeeleren, graven in de zandbak, hutten bouwen, alles kon en mocht. Het liefst knutselde ik van grote kartonnen dozen, complete kastelen. De binnenkant van het kasteel werd netjes behangen, er werden poppetjes geknipt en ik had een levendig fantasiespel. Dit kon en mocht allemaal, niks wat mijn creatieve brein belemmerde. Ik had hierin de volledige vrijheid.  

Ook in mijn werk heb ik de absolute vrijheid nodig. Ik ben daarom blij dat ik de afgelopen acht jaar en nu nog steeds op een school werk, waarin ik de vrijheid had om lesmethodes los te laten, de vrijheid had om door te groeien in andere functies en uiteindelijk de vrijheid heb gekregen om de invulling van mijn eigen functie te bepalen en mijn eigen agenda in te plannen. Ik heb de vrijheid om mij verder te kunnen ontwikkelen.

Vanuit die vrijheid heb ik vorig jaar besloten om een dag minder te gaan werken en heb ik ervoor gekozen een dag in de week voor mijn eigen bedrijf aan de slag te gaan. Natuurlijk heb ik gedacht: ‘Is dit wel slim om te doen? Kan ik het salaris missen? Verdien ik voldoende met de inkomsten van mijn eigen bedrijf om die dag op school te coveren?’ Maar uiteindelijk heeft de vrijheid om dit te kunnen doen en om JA te zeggen tegen mijn eigen bedrijf, mij heel veel opgeleverd.  

Dan kom ik aan bij mijn relatie. Inmiddels ben ik al twaalf jaar samen en twee jaar getrouwd met mijn man. Het geheim van deze relatie: vrijheid. Ik kan niet zeggen dat altijd alles koek en ei is tussen ons. Ik ben behoorlijk eigenwijs en koppig, maar ook hij heeft een hele uitgesproken mening. Wat wij wel weten van elkaar, waarom het al voor lange tijd goed gaat tussen ons, is dat wij elkaar echt vrij moeten laten. Voor ons betekent dat, dat wij naast ons leven samen, ook echt een eigen leven hebben, met eigen vrienden en eigen hobby’s. Omdat wij beide veel werken, zien we elkaar eigenlijk alleen in de avonduren en in het weekend. Mijn man werkt namelijk altijd in de nacht en leeft een omgedraaid dagritme. En zoals ik beschreef in mijn eerste blog, zit hier al het eerste oordeel van de mensen om mij heen: ‘Zo kan je toch geen relatie hebben? Zo breng je toch niet genoeg tijd door met elkaar? En jij vindt het leuk, om altijd maar alleen te slapen?’ Allemaal percepties van anderen die zij vanuit hun eigen ervaring op mij projecteren. Voor mij werkt deze relatie perfect. Ik geniet van mijn vrijheid en van het feit dat ik gewoon mijn eigen ding kan doen en ook een leuk leven samen met mijn man heb.

Om deze vrijheid te kunnen bereiken, is het belangrijk te allen tijde jezelf op nummer een te blijven zetten. Voelt iets niet goed, dan doe ik het niet. Ik pak de vrijheid om mijn eigen beslissingen te nemen. Wat anderen daarvan vinden, dat interesseert me eigenlijk niet zoveel. Als het goed voelt voor mij, is het oké.

‘Freedom comes when you stop caring about what others think of you.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: