Geen categorie

Oordeel van anderen

´Wordt dat niet een beetje veel voor je? Misschien kan je hier beter nee tegen zeggen…´ Wie coachings-technieken kent en kan toepassen kent ´gebruik NIVEA´, met andere woorden Niet Invullen Voor Een Ander. Waar mensen zich soms niet bewust van zijn, is dat wanneer zij deze uitspraak doen uit zorg voor een ander, ze eigenlijk ook aan het invullen zijn. Wat ik vaak hoor is: Je werkt te veel, je hebt een eigen bedrijf, neemt te veel taken aan, je bent voorzitter van de Vereniging de Haagse Leraar, je sport te veel.’ Voor behoorlijk wat mensen om me heen is dit allemaal TE. En dat mag. Maar guess what, ik ben ook nog getrouwd en heb ook nog vrienden en een leuk sociaal leven. Hoe doe ik dat toch? ‘Ja, hoe doet zij dat toch?’  

In bovenstaande uitspraken zitten oordelen verstopt. Oordelen die in de perceptie van de mensen die deze uitspraken doen, niet in hun leven passen, omdat het voor hen te veel is. Voor mij is dit echter TE leuk. Ik hou van prikkels. Ik hou van uiteenlopende dingen. Ik doe alleen de dingen die ik echt leuk vind en daar krijg ik enorm veel energie van. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren geleerd om te plannen. En als je daar eenmaal goed in bent, zorgt dat ervoor dat je dit heel efficiënt kan toepassen in je leven.  

Een ander oordeel wat ik vaak tegenkom, is een oordeel over werken en geld verdienen. Zeker binnen mijn eigen bedrijf horen hier risico’s bij. Van huis uit werd er door mijn ouders altijd gehamerd op het goed omgaan met geld. Ik heb geleerd hoe ik moet sparen, maar er was ook altijd ruimte om leuke dingen te doen en te shoppen als ik dat wilde. Ik ging al vrij jong op kamers en werd met mijn neus op de feiten gedrukt als het gaat om geld. Ik kreeg studiefinanciering, moest de huur van mijn kamer betalen, mijn eigen boodschappen doen, maar wilde ook graag winkelen en op stap. Al snel kwam ik erachter dat dat allemaal niet samenging. Ik heb geleerd te werken voor mijn geld. Ik had een bijbaantje in het benzinestation in het dorp van mijn ouders, maar omdat ik graag ‘meer’ wilde nam ik een tweede bijbaantje in een callcenter en wist ik tijdens mijn studie op de pabo betaalde stages te regelen, of mezelf extra in te zetten op mijn stageschool, zodat ik werd uitbetaald als onderwijsassistent. Financieel heb ik geleerd om creatief te denken en er altijd het maximale uit te halen. Het feit dat ik een dag minder ben gaan werken op school, om met mijn bedrijf Dream & Create by Marjolein bezig te zijn, is financieel misschien wel de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt, want ik ging er ruim op vooruit. Voor iedereen die op dat moment het oordeel had: ‘Kan je dat wel missen?’ en ‘Zou je dat nou wel doen?’ JA! Ik kan het iedereen aanbevelen om dit soort risico’s te nemen. Wie niet waagt, wie niet wint!

Dan is er nog het oordeel over tatoeages, ook een die ik vaak hoor in mijn omgeving, maar ook een waar ik me kortgeleden voor heb moeten verdedigen. Iedereen vindt iets van tatoeages. Ik ook. Ik vind ze mooi. En het taboe wat erop heerst is een die in mijn optiek nogal ouderwets is. Tatoeages hebben in de afgelopen jaren een behoorlijke opkomst gemaakt. Tatoeages vertellen een persoonlijk verhaal. En als je houdt van kunst, waarom zou je dan niet van je eigen lichaam je eigen kunstwerk maken? Laatst moest ik op de Pabo zijn, en werd er benoemd dat stagiaires op de pabo geen zichtbare tatoeages mogen hebben. Ik liep die dag zelf al de hele dag met korte mouwen en heb een vrij grote tatoeage aan de binnenkant van mijn linkerarm, dus deze opmerking schoot bij mij in het verkeerde keelgat: ‘Dus ik mag dat wel? En een student niet?’, vroeg ik aan de betreffende docent. Er viel een ijzige stilte. Ik ben van mening dat tatoeages niks zeggen over jouw kwaliteiten en talenten. Het zegt iets over wie je bent en wat je hebt meegemaakt, over het verhaal dat jij wilt vertellen. Persoonlijk denk ik dat dat iets heel moois is en absoluut geen taboe. Laat dus vooral je oordeel thuis en stel de vraag over een tatoeage van iemand. Wellicht brengt het je wel meer in contact met de persoon die je voor je hebt, dan dat je ooit had gedacht. Maak écht contact en vul dus niet in voor een ander.

‘Let them judge you. Let them gossip about you. Their opinions aren’t your problems. You stay kind, commited to love, and free in your authenticity. No matter what they do or say, don’t you dare doubt your worth or the beauty of your truth. Just keep shining like you do.’ 

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: