Geen categorie

Spiritualiteit


Lange tijd heb ik gezegd: ‘Spiritualiteit is niks voor mij’. Ik vond het zweverig, onzin, daar was ik toch veel te nuchter voor? Door de jaren heen is dit veranderd, puur uit interesse en het openstaan voor nieuwe dingen. Zoals ik in mijn vorige blog schreef; alles gebeurt met een reden. Toeval bestaat in mijn ogen niet. Dus is het logisch dat je op zoek gaat naar verklaringen of dat je jezelf (reflectieve) vragen gaat stellen.

Door een van mijn vrienden ben ik me gaan verdiepen in astrologie en voornamelijk in sterrenbeelden. Ik ben zelf een weegschaal en vroeger droeg ik ook altijd een kettinkje met een weegschaal eraan. Verder dan de astrologie uit de Libelle (tijdschrift voor vrouwen) van mijn moeder kwam ik niet. Toch las ik die horoscopen wel altijd, soms klopte het en soms ook totaal niet. Nu ben ik er meer over gaan lezen en tot mijn grote verbazing kloppen veel dingen wel.

Ons ‘sterrenbeeld’ is het sterrenbeeld waarin de zon stond toen je geboren werd. Maar door juist te kijken naar de standen en locaties van de andere planeten kan jouw karakter en trekjes veel specifieker beschreven worden. Astrologie; het kan een pain in the ass zijn omdat je jezelf beter leert kennen, maar het kan ons ook helpen om jezelf net even die ene reflectieve vraag te stellen, die je verder kan helpen om een nieuwe stap te zetten.

Mij heeft het vooral antwoorden gegeven over wie ik ben en houdt het mij een spiegel voor waar het gaat om mijn karakter. Bij een weegschaal moet alles in balans zijn. Ik heb daarom ontzettend veel moeite met keuzes maken, vooral als ik kan kiezen uit meer dan twee. Ik kan twijfelen over carrièrestappen, ik kan twijfelen over eten op een menukaart, elke ochtend ga ik door een zware kledingcrisis voor ik de deur uit moet, en mij naar de supermarkt sturen zonder plan is geen optie, ik kan gewoon niet kiezen. De laatste tijd dwing ik mezelf daarom vaker gewoon een spontane keuze te maken, zonder erover na te denken. Tot nu toe werkt het goed en het geeft rust voor mezelf. Op anderen kan dit wellicht impulsief overkomen, maar voor mij is het fijn. Het bespaart me een hoop ‘wikken en wegen’ wat me sowieso niet verder helpt.

Vanuit mijn interesse voor dit stukje van astrologie heb ik hier een boek over gelezen. Het bijzondere was dat dit boek refereerde naar chakra’s. Daar was het stemmetje in mijn hoofd weer: ‘Veel te zweverig voor jou!’ Maar toch wekte het mijn interesse. Mijn sterrenbeeld gaf mij wat meer inzicht in mijn karakter, en dit wellicht ook. Ik ben een boek gaan lezen over chakra’s en persoonlijkheidstypes. Dit gaat er vanuit dat elk persoon drie chakra’s heeft die je persoonlijkheid vormgeven. Interessant dus om uit te zoeken hoe dit dan voor mij in elkaar zit.

Chakra is een woord dat uit het Sanskriet komt en betekent letterlijk ‘wiel’. Een Chakra kan je je daarom voorstellen als een draaikolk die energie door je lichaam laat stromen, of in andere woorden, een ‘draaiend wiel van energie’. Je kunt de zeven Chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen, en je hebt er dus drie die jouw persoonlijkheid bepalen.

De drie chakra’s die in mijn persoonlijkheid vallen zijn: The speaker, The artist, The caretaker. Voor jullie even een korte samenvatting van deze drie. Ik ben benieuwd of jullie mij hierin herkennen:

The speaker: Speakers zijn enthousiaste en gepassioneerde mensen. Hun sterke vertrouwen in hun visioenen en dromen zorgt ervoor dat ze energiek, wakker en optimistisch blijven. Ze zijn idealistisch, willen ideeën overbrengen en anderen inspireren. The artist: Deze mensen leven voor plezier en kunnen gemakkelijk worden beschouwd als de grootste liefhebbers van het leven. Het zijn avontuurlijke types. Ze hebben niet veel energie voor duurzamere processen, omdat ze zich snel vervelen. Omdat ze van nature in het moment leven, zijn ze alleen in snelle projecten en inspanningen. Artists nemen graag risico’s. The caretaker: Hun belangrijkste passie is om mensen bij elkaar te brengen, te verenigen en ervoor te zorgen dat er overal harmonie is. Deze persoonlijkheid zie je in een wat intensere vorm terug bij activisten, humanisten, dierenrechtenbeschermers, dromers en wereldverbeteraars. “Toewijding” is zowel het sleutelwoord als de sleutelervaring: of het nu gaat om familie en partners, of ruimer, om mensen in nood en de wereld als geheel. Caretakers zijn gevoelige wezens, en wanneer hun emotionele centrum overstroomt, worden ze overgevoelig. Ze voelen altijd iets en kunnen nooit mensen begrijpen die dat soms niet voelen.

Voor mij klopt het bovenstaande beeld ontzettend. Ik wil graag anderen inspireren, anderen meenemen in mijn verhaal. Anderzijds houd ik van snelheid en wisselingen. Iets wat te lang duurt verliest mijn concentratie en focus. Afwisseling is voor mij dus (zoals jullie in een van mijn eerdere blogs hebben kunnen lezen) dus nodig. Daarnaast ben ik iemand die graag de wereld wil verbeteren, ik denk in idealen. Ik deed ontwtikkelingssamenwerking voor Edukans, en binnen de Vreedzame Wijk hoop ik zoveel mogelijk kinderen en jongeren vanuit een pedagogisch ideaal op het juiste pad te houden. Waar het gaat om het zorgen; voor mijn dierbaren steek ik mijn handen in het vuur. Is een lief vriendinnetje ziek, ik doe boodschappen, houd haar gezelschap en zorg dat zij een leuke dag heeft. Hetzelfde geldt voor mijn familie, alles laat ik vallen als ze mij direct nodig hebben.

Eigenlijk ben ik dus op zoek gegaan naar mijn eigen persoonlijkheid. Ik reflecteer op datgene waar ik tegenaan loop. Ik ga na waarom ik bepaalde persoonlijkheden uit kies als vrienden en welke dingen mij veel energie kosten en weinig opleveren. Ik geloof niet dat alles in de astrologie en binnen de beschrijving van chakra’s waar is, maar wat ik wel weet, is dat wanneer je op zoek bent naar antwoorden, dit je soms verder kan helpen om jezelf de juiste vragen te stellen om verder te komen, zodat het je uiteindelijk rust en duidelijkheid oplevert.

‘Spirituality is less about ‘doing’ & more about ‘being’ our truest more authentic self everywhere we go.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: