Geen categorie

Leerkuil

Nadat de kinderen alweer een week erop hadden zitten, startte ook ik afgelopen week met mijn opleiding tot schoolleider.

Vol frisse moed begon ik dinsdag. Een ding wat ik al gemist had, was dat we huiswerk hadden. Ik had keurig alle informatie doorgelezen, maar over huiswerk had ik niks gezien. Gelijk bij de eerste opdracht viel ik met mijn neus in de boter: ‘Jongens ik heb deze hoofdstukken niet gelezen, kunnen jullie me vertellen waar ik deze informatie kon vinden?’ Een van de dames in mijn werkgroepje lacht: ‘Fijn toch! Heb jij gisteren een relaxte dag gehad!’ Dat was zeker waar!

Veel van de inhoudelijke informatie gaat over coaching. Tijdens mijn Master SEN, mijn opleiding tot coach en opleiding tot schoolopleider, ben ik hiermee doodgegooid. Niks nieuws voor mij, helaas. Dit kan ervoor zorgen dat ik me snel ga vervelen.

Gelukkig zijn de opdrachten wel erg leuk die we meekrijgen. Deze gaan over ‘the big five’ leiderschap-rollen met bijbehorende test en we moeten onze eigen visie op onderwijs schrijven. Twee dingen waar ik iets mee kan, ik houd ervan om te reflecteren op nieuwe informatie over mezelf, maar ik heb ook echt een uitgesproken mening waar het gaat om goed onderwijs.

Een van de dingen die zeker in mijn visie naar voren gaat komen is de leerkuil. Het is goed om af en toe in het diepe te springen, iets niet te snappen en door onderzoek en het stellen van de juiste vragen, zelf de kennis te vergaren om uit de leerkuil te komen. Spring je over die kuil heen en weet je alles al, dan daag je jezelf niet uit en leer je eigenlijk niks. En eigenlijk was dat precies wat er op mijn opleidingsdag aan de hand was. Ik sprong over de kuil. Om mijn focus niet te verliezen ga ik zelf aan de slag met zelfstudie. Genoeg wat ik nog niet weet over leiderschap, maar het stukje coaching heeft geen prioriteit.

Ik zal mij de komende weken focussen op mijn visie op onderwijs en deze ook hier met jullie delen. Niet alleen de tekst, maar ook het beeld, want beelden zeggen meer dan duizend woorden. (Nog zo’n visie stukje, het gebruik van tekeningen en beelden.)

‘We don’t grow when things are easy. We grow when we face challenges.’

Wil jij deze leuke afbeelding en poster van de leerkuil ook? Betaal dan nu €2,- via Tikkie en stuur een mailtje met de titel ‘leerkuil’ naar dreamcreatebymarjolein@gmail.com Je ontvangt dan van mij de leerkuil poster in PDF en JPG bestand. Leuk om op te hangen in je klas, te gebruiken in je les, of in te zetten bij coaching met kinderen. Uiteraard ontvang je de poster dan zonder de vermelding van mijn website in de illustratie.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: