Geen categorie

Dag van de leraar

Deze blog schrijf ik ter gelegenheid van de Dag van de Leraar op 5 oktober 2020.

Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik liep stage op een basisschool in de binnenstad van Groningen. Mijn stagebegeleidster was verschrikkelijk. Ze was koud en kil en was de hele dag chagrijnig. Ze snauwde de lieve kinderen in mijn klas keer op keer af, scheurde bladzijden uit hun schrift als het werk niet netjes genoeg was en kraakte ook de lessen die ik gaf af. Ik weet dat ik samen met de andere stagiair(e)s moeite moest doen om me daar op school staande te houden. De school en de kinderen vond ik werkelijk waar geweldig, maar de teamleden daar niet. Als stagiair(e)s hadden wij in de teamkamer een aparte tafel waar we aan moesten eten. We mochten niet tussen het normale team aan tafel gaan zitten, want we hoorden er immers niet bij. De enige steun en toeverlaat op deze school, was de intern begeleider die tevens stagecoördinator was. Hij stond voor mij klaar en ik wist dat ik hem kon benaderen als mijn stage niet liep, zoals het hoorde te gaan. Mede door zijn toedoen, werd mijn stage op deze school toch een succes en wist hij ervoor te zorgen dat ik mijn plezier op deze school behield. Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘Als ik ooit directeur van een school word, gaat het er bij mij op school heel anders aan toe.’

Achteraf stel ik mezelf letterlijk de vraag: ‘Wat zorgde ervoor dat de sfeer tussen de collega’s onderling op de school zo slecht was?’ Lag het aan het feit dat de collega’s daar geen waardering ervoeren in hun werk?

In het vak leerkracht is waardering ontzettend belangrijk. Iedereen heeft een leerkracht, die in zijn of haar leven vroeger het verschil heeft gemaakt. En dit mag absoluut benoemd worden.

Ik had zelf meerdere leerkrachten die mij hebben geïnspireerd. Op de bassischool was dit mijn kleuterjuf, die van elk thema een feest maakte. Rakketten bouwen, een restauranthoek, en een slaaphoek met een groot bed, met in de verkleedkist pyjama’s en een mand met super toffe voorleesboeken. Als je in deze hoek speelde, werd je met een beetje geluk, op dat grote bed in je pyjama voorgelezen door de juf. Hoe geweldig is dat? Mijn kleuterjuf wist perfect aan te sluiten bij de belevingswereld van mij en mijn klasgenootjes. Wat heb ik daar heerlijk gespeeld. Ik kan me echt bijna alles van deze tijd herinneren.

Op de middelbare school waren er meerdere docenten die mij altijd zijn bijgebleven. Mijn biologieleraar bijvoorbeeld en tevens mentor van de brugklas, was naast biologieleraar ook Europees Kerkuilen onderzoeker. Hij vertelde hier prachtige verhalen over, liet beeldmateriaal zien wat hij zelf had gemaakt en nam geregeld uilenballen mee naar school die we dan vervolgens helemaal mochten uitpluizen. Hij had een passie voor zijn vak, was rustig en geduldig en als mentor was hij voor iedereen in de klas een luisterend oor. Toen ik later zelf les gaf op een VSO school in Zeist, heb ik hem nog eens uitgenodigd om een gastles te geven in mijn klas. De autistische jongens die ik destijds in de klas had, hingen aan zijn lippen en genoten van het uitpluizen van de uilenballen. Het was een groot succes. Een ding was voor mij absoluut duidelijk, deze man gaf les met heel zijn hart vanuit zijn passie en wist daarmee een sfeer te creëren, waarin menig leerling zich gelijk veilig voelde.

Dan was er ook nog mijn docent tekenen, ckv en kunstgeschiedenis. Wat was het een feest om vijf jaar lang les van haar te hebben. Zij wist met haar humor en enthousiasme mijn interesse voor tekenen, kunst en kunstgeschiedenis te wekken. Ook zij was altijd een luisterend oor en was altijd in voor een goed gesprek. Zij heeft mij zelfs toen ik op de pabo zat nog geholpen met verschillende opdrachten voor mijn cultuurlessen. Ook na mijn middelbare school periode stond zij voor mij klaar.

Deze leerkrachten hebben mij geïnspireerd en op deze manier wil dan ook waardering naar ze uitspreken. Nu ik waarnemend directeur ben, zie ik in mijn eigen team ook leerkrachten die voor kinderen het verschil maken. Leerkrachten die magische lessen geven aan kleuters, elke les wordt spannend gemaakt en is opnieuw een feestje. Leerkrachten die een ster zijn in gespreksvoering met kinderen en die er maar al te snel achter komen wat er met een kind aan de hand is, zodat ze het kind verder kunnen helpen. Leerkrachten die van hun klas een team weten te maken, en samen met de kinderen verantwoordelijkheid dragen om er een goed schooljaar van te maken. Leerkrachten die echt alles uit de kast trekken om zelfs in de bovenbouw de leerlingen op spelenderwijs van alles aan te leren en bij te brengen.

Op elke school lopen deze pareltjes rond. En wat we in het onderwijs veel vaker zouden moeten doen, is heel veel waardering uitspreken naar deze kanjers. Ik probeer dit, wanneer ik iets moois zie in de klas, vaak gelijk te doen, maar weet ook dat dit als schoolleider iets is waar je je constant bewust van moet zijn, om te zorgen dat dit niet verwatert.

Ik ben daarom ook niet alleen trots op de leerkrachten in mijn eigen team, maar trots op alle leerkrachten van Nederland. Jullie doen ertoe en het werk wat jullie elke dag neerzetten is niet niets. Bij deze voor jullie allemaal een dikke shout-out! Jij bent als leerkracht super belangrijk en jij maakt dagelijks het verschil in het leven van een kind. Iets om meer dan trots op te zijn!

Ter gelegenheid van de dag van de leraar op 5 oktober 2020, vind je via deze link de downloadposters ´TEACH INSPIRE´ die alleen vandaag geheel gratis zijn!

‘Real superheroes don’t wear capes, they teach!’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: