Geen categorie

Sinterklaas

Ik merk dat ik het de laatste tijd druk heb, waardoor het bloggen er af en toe bij inschiet. Ook was ik hard toe aan de herfstvakantie en kan ik nu oprecht zeggen dat ik lekker uitgerust ben. Graag wil ik jullie meenemen in de Sinterklaasviering waar wij ons de afgelopen tijd (en nog steeds) op school mee bezig houden.

Naast het feit dat COVID-19 ervoor zorgt dat deze viering niet in een normale vorm kan doorgaan, spelen er bij ons op school ook andere factoren mee.

De afgelopen jaren merk ik bij ons op school dat er een steeds grotere verdeeldheid is rondom de Sinterklaasviering. Ook in de landelijke ontwikkelingen zijn er natuurlijk voor -en tegenstanders van dit feest. Wij zijn een Vreedzame School en hebben als school besloten, rekening te houden met ieders belang in deze viering. Vanaf dit jaar zijn er daarom geen pieten meer aanwezig zijn bij deze viering. We willen graag neutraal in deze viering staan en geen verdeeldheid veroorzaken.

Ook ik merk dat ik hier persoonlijk veel behoefte aan had. Ik zie en merk in mijn omgeving dat veel van mijn vrienden niet meer achter de viering met pieten kunnen staan. En dat begrijp ik. Ook ik zie de relatie met de slavernij vroeger, een gouden een eeuw voor de Nederlanders, maar een met een hele duistere kant voor de slaven die destijds meegenomen werden en werden verhandeld aan de rijke Nederlanders. Ik zie de gelijkenissen tussen hoe de slaven destijds werden afgebeeld en hoe pieten worden afgebeeld. Daarbij komt het voor dat ik op school af en toe kinderen met een donkere huidskleur bij me heb, die uitgescholden worden voor ‘zwarte piet’. Het kan en het mag gewoon niet. Of je de geschiedenis nu linkt aan het feest of niet.

Ik heb de ouders bij mij op school gevraagd begrip op te brengen voor het feest zonder pieten. Dit viel gelukkig erg goed, op de reactie van een enkeling na. Als ik de argumentatie lees tegen deze beslissing word ik verdrietig. Helaas zijn er mensen die respect opbrengen voor een ieder teveel gevraagd vinden en liever hun eigen belang voorop zetten.

Ondanks dat Sinterklaas misschien een Nederlandse traditie is, is het altijd belangrijk hier kritisch naar te kijken. Een viering in niet leuk als niet iedereen hier gelukkig van wordt.

Een van de dingen die ik in mijn Vreedzame Wijk trainingen en workshops altijd meegeef aan mijn deelnemers als het gaat om diversiteit en verschillen op school: ‘Je kunt inzoomen op de verschillen die er zijn tussen mensen en deze benadrukken, mensen labelen en mensen in hokjes stoppen, maar het is veel interessanter om te kijken naar de overeenkomsten tussen mensen’. Overeenkomsten verbinden en leren je een ander te accepteren zoals hij/zij is. Het doet me pijn om te zien dat veel mensen nog steeds racisme aan den lijve moeten ondervinden. Een prachtige quote die ik online tegenkwam: ‘Laundry is the only thing that should be separated by color.’ En zo is het. En ja, dan moet je soms een traditie tegen het licht houden en een beslissing nemen, om te zorgen dat er geen verdere verdeeldheid ontstaat.

Hoe het de komende jaren verder gaat met de Sinterklaasviering bij ons op school, dat weten we nog niet. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken of het feest moet blijven, of dat we het moeten afschaffen. Wordt het een decemberfeest? Of besteden we meer aandacht aan andere vieringen die wel een Vreedzaam karakter hebben? Wordt vervolgd…

‘Laundry is the only thing that should be separated by color.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: