Geen categorie

‘Een baardagaam zou leuk zijn!’

Beetje bij beetje leer ik de school, kinderen en ouders steeds beter kennen. Ik heb ook de afgelopen weken weer een aantal leuke gesprekken met kinderen gehad. Waaronder een gesprek met de leerlingenraad.

Afgelopen week riep ik ze voor het eerst sinds de lockdown in december weer bij elkaar. Als de leerlingen bij mij op gesprek komen start het gesprek gelijk interessant: ‘Hoi juf, ik wil u gelijk wat vragen. Houdt u ook zo van de horrorfilms van Saw? Jigsaw is echt mijn favoriete personage en die van u?’ Met grote ogen kijk ik de jongen die vraag stelt aan. ‘Jeetje nou eigenlijk is die film me veel te bloederig en eng.’ ‘Maar juf, het is niet eng en het is toch allemaal nep, het zijn gewoon spannende films, u zou ook eens moeten kijken!’ ‘Dank je wel voor de tip’, antwoord ik, ‘Zullen we even een voorstelrondje doen?’ Na elkaar voorgesteld te hebben, besloot ik even door te nemen waar de leerlingenraad mee bezig was geweest. Dit ging vooral over het schoolplein wat eigenlijk van de gemeente is. ‘Maar lieve allemaal’, zeg ik, ‘het is toch veel leuker als jullie je bezig gaan houden met dingen die je binnen de school anders wil en waar je zelf direct invloed op hebt?’ ‘Nou…’, zegt een van de leerlingen, ‘een van die dingen juf is dat we allemaal een dier in de klas willen, gewoon een klassenkat ofzo. Want we vinden dat iedereen moet weten hoe je dieren en planten moet verzorgen.’ ‘Dat vind ik wel een hele goeie’, zeg ik, ‘maar dieren met haren en veren kunnen eigenlijk niet in verband met allergieën.’ ‘Een baardagaan zou leuk zijn!’, zegt een van de leerlingen. Ik moet hier heel hard om lachen.

Daarna hebben we het ook nog even over de verkeersveiligheid rondom de school. ‘Juf ik snap echt niet dat mensen dubbel gaan parkeren op de zoen en zoef, daar is het toch niet voor? Ik kan er zo zelfs met mijn fiets niet meer langs….’ ‘Dit is inderdaad erg vervelend en daarom bespreken we het ook. Ik zou het wel fijn vinden als jullie eens zouden nadenken over acties om dit te verbeteren’, zeg ik. De kinderen reageren hier erg enthousiast op.

Ik maak een nieuwe afspraak met ze. De leerlingenraad gaat inventariseren in hun eigen klassen, wat de kinderen in de school graag anders zouden willen, en wat ze dan zelf zouden kunnen realiseren. Ook besluit ik aan de slag te gaan met een vaste vergaderstructuur en geef ze de eerst volgende keer een les over eigenaarschap. Ook gaan we bepalen wie de voorzitter is, wie de secretaris is en wie de tijdsbewaker. De school is van de kinderen en ik vind het als directeur belangrijk dat zij hier actief een rol in spelen.

‘The best thing you can do for children, is give them the space to explore.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: