Geen categorie

Balans creëer je zelf

De vakantie is voorbij. Jullie hebben kunnen lezen over mijn avontuur in Parijs en het was heerlijk om even niet met mijn werk bezig te zijn. Inmiddels zijn we ook op school alweer twee weken van start. De start verliep rustig en ik ben weer vol frisse energie begonnen. Het feit dat ik ook een eigen bedrijf heb, roept soms vragen op bij mensen. Ook vorige week was dit op Instagram een onderwerp waar ik veel vragen over kreeg. Vandaar een blog over mijn balans tussen mijn werk en privéleven.

Het onderwijs is een wereld die bekend staat om de hoge werkdruk. Niet omdat dit altijd persé zo is, ik ben namelijk van mening dat je hier zelf invloed op kan uitoefenen, maar ook omdat hier in de media veel negatieve aandacht voor is. Voor mij is het dus belangrijk te kijken naar mijn werktijdfactor. De lange dagen zijn voor mij werkdagen van 8,5 uur en de korte dagen zijn werkdagen van 6 uur. Ik zorg dan ook dat ik deze uren op school aanwezig ben en daarbij ook in mijn agenda zet dat ik naar huis moet gaan. Zo voorkom ik dat ik veel langer op school ben. Iedereen die in het onderwijs werkt, herkent dat het werk nooit af is. Maar hoe langer je werkt, ook dan is je werk nooit af. Hierin moet je dus zelf je grens aangeven. Dit verwacht ik ook van mijn schoolteam en ik vind dan ook dat ik hier zelf het goede voorbeeld in moet geven. Daarnaast is voor mij regel één: Mijn privéleven is belangrijker dan mijn werk. Zo voorkom ik dat ik mezelf hierin verlies.

Juist omdat vaak werk niet af is in het onderwijs, kan je geneigd zijn thuis nog door te werken. Voor mij geldt dat ik zodra ik thuis ben, niet meer werk. Als directeur ben je eindverantwoordelijke voor de school, soms zijn er wel eens dingen die met spoed moeten gebeuren en dan kan je daar niet onderuit. Moet ik dus een e-mail sturen die van belang is bij de start van de volgende dag, dan plan ik deze in voor de dag daarna. Bij e-mails is het namelijk zo dat je altijd de tijd van verzending kan inplannen. Je zet een bericht dus klaar en zorgt ervoor dat deze pas de volgende dag wordt verzonden. Verder reageer ik alleen op whatsapp berichten die werkgerelateerd zijn waar het gaat om ‘bloed, brand of dood’ of tenzij het echt spoed is en het noodzakelijk is dat ik direct reageer. Mijn schoolteam weet dit en ook in onze groepsapp worden in principe alleen belangrijke mededelingen gedeeld ‘lezen en tot je nemen’ reageren hoeft niet. Ook hierin probeer ik mijn team te beschermen en in de avonduren niets tot weinig van ze te vragen. Voor mijn schoolteam geldt dit ook voor contact met ouders: Onder werktijd van 7.30 uur tot 16.30 uur wordt er gereageerd op berichten, maar in de avond, op vrije dagen en in het weekend niet. Leerkrachten zijn namelijk niet 24 uur per dag aan het werk.

Nu weer even terug naar mij. Wanneer je werkt als directeur en een eigen bedrijf hebt is je tijd echt heel kostbaar. Sinds de zomervakantie doe ik daarom aan mealpreppen. Op zondag maak ik eten voor de hele week. Ik zet een paar maaltijden in de koelkast en vries maaltijden in. Zo ben ik nooit veel tijd kwijt aan het klaarmaken van eten, weet ik zeker dat ik gezond eet en is de verleiding om iets te bestellen op thuisbezorgd eigenlijk heel klein. Doordat ik doordeweeks vrij weinig tijd kwijt ben aan het maken van eten, houdt ik aan het eind van de dag veel tijd over.

In de avonden ga ik regelmatig naar de sportschool. Sporten helpt mij om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen. Drie keer per week red ik met gemak. Daardoor heb ik daarnaast tijd om lekker te tekenen of een serie te kijken. Wanneer mijn man thuis is, heb ik tijd om leuke dingen met hem te doen of lekker samen bank te hangen, maar ook afspreken met vrienden lukt me op deze manier gemakkelijk. Het is zo belangrijk om heel erg te genieten van de momenten dat je iets voor jezelf kan doen en met de mensen kan zijn van wie je houdt. Hier krijg ik veel energie van, waardoor ik mijn werkdagen beter volhoudt.

Daarnaast is er nog mijn ‘vrije’ dag. Dit is voor school een vrije dag, maar ik ben ooit minder gaan werken op school om meer tijd te kunnen besteden aan mijn eigen bedrijf. Vanaf de dag dat ik geen leerkracht meer ben, heb ik geleerd mijn agenda heel strak in te plannen. Alle ZZP afspraken plan ik dus in, dit is niet alleen voor mijn urenverantwoording handig, maar ook om overzicht te houden tussen mijn werk en privéleven. Op de dagen dat ik werk als ZZP’er of illustraties maak, plan ik ook altijd iets in voor mezelf. Ik laat m’n nagels doen, ga naar de kapper, start de dag met sporten of ik slaap bewust uit. Soms spreek ik tussendoor af met vrienden of ga ik lekker ergens lunchen. Dit maakt mijn dagen naast dat ik op die dag werk, ook echt leuk.

Waar het gaat om het aannemen van ZZP of illustratie-opdrachten ga ik nooit mee in bizarre deadlines die niet haalbaar zijn. Sommige klanten verkoop ik dus ook wel eens een ‘nee’. Als een opdracht betekent dat ik er veel vrije tijd voor in moet leveren, is het eigenlijk een no go voor me. Bij de meeste klanten blijkt uiteindelijk dat ze dan alsnog gebruik willen maken van mijn diensten, dus die ‘Nee’ op z’n tijd kan ik me echt veroorloven.

De laatste tijd ben ik me ook anders gaan profileren op mijn instagram account. Eerder postte ik drie keer per week een illustratie. Ik heb dit losgelaten, omdat ik me hier zelf beter bij voel. Ik wil geen content maken om te kunnen posten, ik maak content wanneer ik ergens trots op ben en ik het met mijn volgers wil delen. Dit haalt veel druk van de ketel. De dingen die ik post zijn nu wisselend, er is nog altijd een keer in de twee weken een blog met een illustratie, maar verder bestaat het vooral uit story’s en reels en af en toe dus andere illustraties. Mensen die me volgen, volgen me omdat ze mijn werk leuk vinden, niet omdat ze persé content willen zien. Door dit toe te passen, ontstaat er voor mij veel meer vrije tijd.

Samenvattend kom ik dan op de volgende tips die helpen in de balans tussen werk en privé:

  • Zet je privé leven op één en nooit je werk
  • Ga op je werk op tijd naar huis, je werk is toch nooit af.
  • Probeer tijd te besparen door goede voorbereiding, bijvoorbeeld mealpreppen
  • Plan in de avonden of in het weekend bezoekjes aan de sportschool. Dit helpt om je hoofd leeg te maken.
  • Gebruik je vrije tijd voor de dingen die jij het liefst doet. Bankhangen, series kijken, tekenen, winkelen met vrienden, uit eten gaan. Van leuke dingen krijg je energie waardoor je je werkdagen beter volhoudt.
  • Werk met een agenda en plan de dingen die je wilt doen, zo houdt je voor jezelf overzicht en voorkom je dat je teveel gaat doen.

‘Balans creëer je zelf’

1 reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: