Geen categorie

Jaag je dromen na

Ik geef de leerlingen in mijn klas mee dat ze altijdmoeten blijven doen wat ze leuk vinden. Maar vooralhet stukje à la Walt Disney: ‘If youcan dream it, you can do it Ook vertel ik ze altijd: Jij bent die ene persoon die het verschil kan maken, doe dat dan ook!

Zelf ben ik een groot voorstander van de Vreedzame school. Kinderen wordenin hun kracht gezetom mee te denken op school in de vorm van een leerlingenraad. Kinderen lerenconstructief conflicten oplossen alsmediator. Kinderen wordtgeleerdverantwoordelijk te zijnvoor de leefgemeenschap en allemaal hun steentjebij te dragen aan de maatschappij.

Wat ik erg leuk vind aan mijn werk is het contact met mensen. Ookis mijn passie datongrijpbare, de stip aan de horizon, dat wat niemandooit voor mogelijk hield. Maar juist datlaatste, dat waar doemdenkersoveralberen op de wegzien, kan je ombuigen. Daar waar 90% van de mensen een goed voorbeeld geeft, en 10% misschienniet, moet je blij zijn met die ene procent die van 90; 91 maakt. Met andere woorden, denk in het positieve. Op mijn werk ben ik bezig met het opzetten van een vreedzame wijk. En het is zo ontzettend mooi, dat er in een postcodegebied, achterstandswijk of krachtwijk; hoe je het ook maar wilt noemen, zoveel gepassioneerde mensen werken binnen hele verschillende organisaties, die allemaal met de neuzen dezelfde kant op staan. Jeugdwerkers die na schooltijd sportactiviteiten met de kinderen doen om te zorgen dat ze van de straat blijven. Een middelbare school die een huiskamer creëert om kinderen tussen school en thuis een ‘plekje’ te bieden. Wijkagenten die spontaan een praatje maken met de kinderen op straat. Scholen die expertise bij elkaar halen en leerkrachten die naar kinderen allemaal dezelfde taal spreken. Ik ben zo trots dat ik in de stuurgroep zitting mag nemen, om de eerste vreedzame wijk van Den Haag op te zetten en op deze manier de wereld een klein beetje beter kan maken. Een goed begin, begint altijd bij jezelf! In de wijkspeelt genoeg problematieken het wordt tijd voor verandering. Wees je ervan bewust dat jij het verschil kunt maken ,door je op een positieve manier in te zetten. Wellicht komt dit verhaal je bekend voor: ‘Een oude man loopt langs het strand en komt langs een gedeelte waar duizenden zeesterren zijn aangespoeld. Hij ziet een jonge vrouw de zeesterren stuk voor stuk oppakken en terugwerpen in de zee. De man zegt: ‘Waarom doe je dat? Het is zinloos, er zijn te veel om te redden.’ De vrouw antwoordt: ‘Het heeft in ieder geval wel zin voor deze zeester,’ en werpt de zeester terug in de zee.’ Dit is ook het verhaal met de Vreedzame Wijk; het gaat om dat ene kind of die ene wijk voor wie jij als persoon een verschil kunt maken!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: