Geen categorie

Hoe word je een gelukkige leerkracht?

Tijdens een studiedag op school, kwam het vraagstuk naar voren of je als leerkracht op onze school wel gelukkig bent. Deze vraag zette mij aan het denken. Ik denk namelijk dat iedereen gelukkig kan zijn, als je reflecteert op je eigen mindset.

Positief denken kan je leren. Er zijn altijd momenten op school, waarop dingen niet gaan zoals je wilt. Positief blijven is dan lastig. Positief denken is iets wat je vaak niet van huis uit hebt meegekregen. Dit moet je jezelf aanleren. Door positief te leren denken, leer je om beter om te gaan met tegenslagen of lastige situaties. Leuke bijkomstigheid hierbij is dat positief denken je energie geeft. Voor mij is het leren van positief denken een belangrijke stap geweest in mijn ‘zijn’ als juf, het maakt mijn werk leuker.

Door met een goed gevoel te kijken naar de mooie en positieve dingen op een doordeweekse schooldag, krijg je energie en de wet van aantrekking begint te werken, er zullen automatisch meer goede dingen op je pad komen. Ik gebruik mijn tekeningen om mijn gedachten te ordenen en om positiviteit en vrolijkheid weer te geven.

Twee jaar geleden heb ik een opleiding tot coach gedaan. Hierin heb ik geleerd dat je in elke situatie de keuze hebt, hoe jij op een situatie reageert. De situatie veranderd niet. Wel kan jij veranderen hoe jij naar de situatie kijkt. De kinderen in mijn klas vertel ik altijd het pizza-verhaal.

‘Ben je gezellig en doe je leuk en lief en je bestelt bij mij een pizza, dan krijg je een pizza. Maar doe je ongezellig en onaardig, dan krijg je geen pizza maar mag je spaghetti verwachten.

Er zijn verschillende invloeden die het werk van een leerkracht best lastig en soms zwaar maken. Als je als leerkracht positiviteit wil uitstralen en voelen, is het ook belangrijk om je dag positief te starten en te eindigen. Dit kan bijvoorbeeld ook door met de kinderen in de klas een positieve dagevaluatie te doen, waarin de kinderen allemaal iets positiefs mogen zeggen over wat ze hebben geleerd en meegemaakt die dag.

Situaties die zich in het verleden hebben voorgedaan, beïnvloeden soms je gedachten of de wijze waarop je situaties aanpakt. Niemand houdt van oude koeien, dus leef in het nu. Daarnaast kan elke leerkracht veel dingen opnoemen die je niet wilt op school, maar je kan dit ook ombuigen naar gedrag, situaties en dingen die je wél wilt. Deze zijn lastiger te benoemen. Het is een kwestie van het veranderen van je eigen focus, hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe makkelijker het wordt.

Zoals ik vorige week benoemde in mijn blog de glazen bol, is dat het onderwijs de laatste tijd veel negatief in het nieuws is. Ondanks dat het waar is, wat er wordt gezegd; Het beïnvloed wel je denkwijze over het onderwijs. Soms is het daarom goed het negatieve onderwijsnieuws even naast je te laten liggen en vooral kritisch te zijn en te denken in oplossingen om te zorgen dat het anders kan.

Alle bovenstaande dingen zullen er voor zorgen dat je positiever denkt, je meer zult lachen en meer zelfvertrouwen krijgt, doordat je door je eigen positiviteit ook positiviteit aantrekt. Vertel leuke dingen over je klas en grappige verhaaltjes. Dit helpt je ook om je goed te voelen.

Als je een positieve mindset hebt, wil dat niet zeggen dat je geen slechte dagen kan hebben. Dit zal je blijven hebben, dat is gewoon zo. Maar verwacht en hoop het beste van alles, dit maakt je een optimist. Neem de controle over en leer om negativiteit te stoppen. Maak het een prioriteit om te werken aan je positiviteit. De wereld om je heen kan je veranderen als je je licht laat schijnen op de kinderen, kansen en mogelijkheden om je heen.

‘Een pessimist ziet een probleem in elke kans. Een optimist ziet een kans in elk probleem.’

-Winston Churchill

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: