Geen categorie

Welke keuze maak jij?

Om me heen zie ik het veel, mensen maken keuzes om verwachtingen waar te maken of in stand te houden. Een belangrijke vraag daarbij is: Wat is hiervan het voordeel? Het is mens eigen om altijd de keuze te maken die het grootste gedeelte van de groep ook maakt. Ik en mijn vriend liepen hier bijvoorbeeld tegen aan met de voorbereidingen van onze bruiloft. We waren bezig met het plannen van een groot feest, waar we veel mensen konden uitnodigen, waar iedereen mee kon eten, met een DJ; kortom met alles erop en eraan. Was het leuk om dit zo te plannen? Nee. Wij gingen er samen over nadenken, waarom we deze dingen nu eigenlijk aan het plannen waren. Het leverde namelijk veel stress en gedoe op. Vaak doe je automatisch dingen, omdat andere mensen het ook doen, of omdat het van je verwacht wordt. Zelf nadenken doe je dan eigenlijk niet, terwijl het soms helemaal niet erg is om waar iedereen A kiest, soms B te kiezen. Wij besloten daarom onze bruiloft heel anders aan te pakken. Wat een verademing, geen stress en onze eigen mini bruiloft staat gepland.

Een zelfde vergelijking kan je maken met het doen van je werk, in welke beroepsgroep dan ook. Je hebt altijd mensen die zeggen: ‘Dat kan niet, want ik moet nog…’ Stel jezelf ten alle tijden de vraag: ‘Van wie moet dit?’ of ‘Waarom moet dit?’ Vaak is er namelijk geen antwoord op deze vraag. Vaak komt dit voort uit gedrag van anderen. Anderen doen het, dus jij moet dat ook.

Andere keuzes maken houdt het leven spannend, omdat je niet altijd doet wat een ander van je verwacht. Je denkt anders en out of the box. Waarom doen wat al honderd anderen ook al eerder hebben gedaan? Waarom een probleem oplossen met vaststaande projecten en trajecten? Iedereen is anders en elke organisatie is anders, kies dus iets wat past bij jou of bij jou als organisatie, zonder te doen wat wordt opgelegd of waarvan mensen denken dat het werkt, omdat het ergens anders ook werkt.

Hou dus altijd in gedachten dat jij degene bent die keuzes maakt. Kies wat jou gelukkig maakt, niet omdat anderen zeggen of verwachten iets wel of niet te doen. Het leven is kort, als je doet wat jou gelukkig maakt, weet je zeker dat je er 100% van kan genieten.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: