Geen categorie

Lesgeven vanuit je hart

Ooit zei een moeder van een leerling in mijn klas tegen mij. ‘Weet u waarom ik u zo’n leuke juf vind? U geeft les vanuit uw hart en niet vanuit een boek…’ Ik weet dat deze uitspraak mij destijds aan het denken heeft gezet, omdat ik denk dat ze gelijk had. Ik geef les aan de kinderen in mijn klas vanuit mijn eigen normen en waarden. Ik denk ook dat je niet alleen maar les kan geven uit een boek. Het zou niet alleen de lessen heel saai en onpersoonlijk maken, ook kan je je afvragen of de stof die je aanbiedt wel binnenkomt bij de kinderen in je klas. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen praat ik heel veel met mijn leerlingen en leg ik dingen uit aan de hand van situaties die ik vroeger zelf heb meegemaakt als kind en als puber.

Een groot deel van deze verhalen heb ik denk ik meegekregen vanuit de opvoeding van mijn ouders. Ik weet niet beter dan dat ik als kind best wel vrij ben opgevoed. Natuurlijk waren er regels, maar die hebben mij nooit beperkt in ‘iets niet mogen’. Ik weet niet beter dan dat wij thuis in de moestuin zelf groente verbouwden en dit ook aten. Dat ik voor mijn lieve konijntjes maar al te graag zelfgemaakte verse salades maakte en dat ze deze altijd heel gulzig oppeuzelden. Ik speelde elke dag buiten, in mijn overall met mijn regenlaarzen aan. Ik speelde in sloten, in de zandbak, ik klom in bomen en was eigenlijk altijd op avontuur. Mijn vriendjes en vriendinnetjes van vroeger deden dit ook, eigenlijk waren we altijd buiten. We skeelerden, sprongen op de trampoline. Elke dag ging ik op de fiets naar school en naar huis, tussen de middag gingen we altijd iets eerder terug naar school om nog even te kunnen voetballen op het schoolplein. Om een lang verhaal kort te maken, eigenlijk waren mijn zusje en ik, maar ook mijn vriendjes en vriendinnetjes altijd buiten. Dit heeft voor mij veel mooie herinneringen en avonturen opgeleverd, waar ik nog graag aan terug denk en waar ik met liefde over vertel in mijn klas. Ik weet ook dat mijn moeder altijd zij: ‘Het maakt mij niet uit wat je later wordt, als je maar gelukkig bent.’

Eigenlijk is al het bovenstaande een reflectie van hoe ik lesgeef. De kinderen in mijn klas mogen altijd veel dingen zelf uitzoeken, daar leer je tenslotte het meest van. Ik geef ze mee dat ze thuis niet alleen maar moeten leren en oefenen voor school. De maatschappij waarin we nu leven, richt zich al genoeg op prestaties. Ik zeg vaak tegen mijn leerlingen op de woensdagmiddag of op de vrijdag voor het weekend: ‘Geniet van je vrije tijd, doe wat je leuk vindt, ga lekker buitenspelen en geniet van het weer! Je moet al genoeg op school, dus ik wil niet dat je je daarmee bezig houdt.’ Ook probeer ik ze mee te geven dat ze moeten doen wat ze leuk vinden. Of dat nu voetballen, dansen, tekenen of het lezen van een geweldig boek is. Doe wat jou gelukkig maakt, geniet van je vrijheid, geniet van het kind zijn. Je zult er later namelijk met plezier op terug kijken als je een drukke baan hebt!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: