Geen categorie

Kerstkaart

Een van mijn collega’s kwam een paar weken geleden met het idee om kerstkaarten te gaan schrijven voor de eenzame ouderen vanuit het ouderenfonds. Met mijn klas ging ik de uitdaging aan. In mijn klas zitten behoorlijk wat kinderen die aan het puberen zijn en niet gemotiveerd zijn om op school hard te werken, maar verbazingwekkend genoeg waren deze kinderen het meest enthousiast. ‘Juf het is super zielig dat deze mensen zo vaak alleen zijn en alleen kerst moeten vieren’

Toen ik de blanco kaarten had uitgedeeld, ging mijn klas direct keihard aan de slag om de kaarten te vullen met de mooiste kerstboodschappen en tekeningen. Ook mijn collega van groep 7 ging gelijktijdig aan de slag met deze opdracht. Toen ik via het raam in de deur naar de gang keek, zag ik een meisje uit groep 7 staan met tranen in haar ogen. Ik vroeg: ‘Lieverd wat is er?’, ‘Niks’ antwoordde ze. ‘Als er niets aan de hand was zou je hier niet met tranen in je ogen staan’ zei ik. ‘Juf ik wil het u wel vertellen maar alleen als ik alleen met u ben’. Mijn klas is ondertussen klaar met de opdracht. Wanneer ik de kaarten zie, weet ik zeker dat de eenzame ouderen hier heel blij mee zullen zijn. Ik breng mijn klas naar gymnastiek en vervolg mijn gesprek met het meisje uit groep 7. ‘Juf, weet u wat er aan de hand is? Een paar jaar geleden was ik met mijn moeder en zus bij mijn oma. Zij kregen toen ruzie. Sindsdien hebben we nooit meer kerst gevierd met oma. Ik wil niet dat ze alleen is juf. Mijn wens is dat ik kerst kan vieren met mijn eigen oma. Want zij is ook alleen…’ Ik vertel haar dat ik haar snap en vraag: ‘Wil je dan een kerstkaart schrijven aan je eigen oma? Ik heb er nog een paar over…. En, ik denk dat het goed is dat je dit ook met mama bespreekt…’ Het meisje knikt, pakt de kaart aan en schrijft hem binnen no-time vol met haar wens en een prachtige boodschap aan oma. ‘s Middags doe ik het kaartje op de brievenbus. Een paar dagen later op de een na laatste dag voor de kerstvakantie vertel ik dat haar kaartje onderweg is, ze antwoordt met: ‘Juf, ik heb ook alles aan mama vertelt. En mama heeft besloten dat we dit jaar samen met oma Kerst gaan vieren!’ Ze lacht, geeft me een knuffel en zegt: ‘Dank je wel juf, zonder u was dit niet gelukt!’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: