Geen categorie

De middelbare

Het bezoeken van een open dag is een goede manier om een school te leren kennen. Vorige week ging ik daarom met mijn klas op bezoek bij een talentmiddag van een middelbare school. Bij een normale open dag laten leraren en leerlingen zien wat er op school gebeurt. Hier werd dit anders aangepakt. Net zoals de school waar ik werk in Den Haag stimuleert deze school talentontwikkeling bij kinderen. Voordat we naar de talentmiddag gingen, mochten de kinderen uit mijn klas zich inschrijven voor een workshop naar eigen keuze. Denk bijvoorbeeld aan: uiterlijke verzorging, sport, horeca, drummen, muziek, drama, tekenen en techniek. Voorafgaand kregen de kinderen uit mijn klas een korte een presentatie van een van de brugklasmentoren over coachingsuren en het plannen van huiswerk in de agenda. De kinderen uit mijn klas vonden dit erg interessant en hebben deze brugklasmentor veel vragen gesteld. Toen was het tijd voor de talenturen. Een goede manier om de sfeer van de school te voelen. Dit is voor veel kinderen en hun ouders belangrijk bij het maken van de keuze voor een middelbare school. Ik merkte dat de kinderen in mijn klas het vooral allemaal erg leuk vonden en zij verrassend goed en snel kennismaakten met de kinderen van andere scholen die aanwezig waren. Een moeder van een meisje uit mijn klas ging mee als begeleider. Waar zij op school vaak heel open is, merkte ik dat zij op de middelbare school die ik bezocht erg stil werd. Toen vertelde ze: ‘Ik vind het zo spannend dat mijn oudste dochter nu naar de middelbare school gaat. Ik vind het heel moeilijk om een schoolkeuze te maken.’ Haar dochter had eigenlijk voor zichzelf het lijstje met voorkeurscholen al af. Zij vroeg mij daarom of ik een tip voor haar had. Ik vertelde haar dat het allerbelangrijkste de sfeer is. Als een school goed ‘voelt’ is het vaak een goede keuze. Praat met de docenten en de leerlingen. Als je gastvrij, open en vriendelijk ontvangen wordt, mag je er vanuit gaan dat je het op die school leuk gaat vinden. Terwijl ik op de school rondloop denk ik: ‘ Zou ik hier zelf op school willen zitten?’ Mijn antwoord op deze vraag is ‘Ja!’ Dit komt vooral, omdat de docenten zo vriendelijk en gezellig zijn. Ze zijn in voor een praatje en behulpzaam. Wanneer we terug gaan naar school zijn alle kinderen erg enthousiast en praten ze gezellig na over de middag. Leuk om te zien dat mijn klas zo bewust bezig is het maken van de juiste schoolkeuze. Nu maar hopen dat ze ook allemaal op de school terecht komen, die zij het leukst vinden.

3 reacties

  1. Marjolein, het is zo mooi om jouw verhalen uit het onderwijs te lezen iedere keer! Zeker het verhaal over onze ervaringen in India, maar ook je andere verhalen leven echt voor me. Doordat ik er zelf niet in terecht ben gekomen, vind ik het toch leuk om via jou een inkijkje te krijgen in het onderwijs. Je schrijft heerlijk :-).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: