Geen categorie

Wijkmediator

Op mijn werk ben ik al een tijdje bezig met de projecten Vreedzame School en Vreedzame Wijk. Het is iets waar je in moet geloven en waarbinnen je hoop moet hebben en houden. Je moet kunnen uitkijken naar de stip op de horizon, wil je zien dat het effect heeft. In november en december heb ik me beziggehouden met het trainen van kinderen uit groep 8 tot wijkmediator. Als schoolmediator wordt je getraind om conflicten tussen kinderen op een constructieve wijze op te lossen. Je moet hierbij stevig in je schoenen staan en onpartijdig zijn. Maar wijkmediator worden vanuit school is toch wel een ander verhaal.

Waar er op school eigenlijk altijd volwassenen zijn om te ondersteunen in het oplossen van een conflict als dat nodig is, is dit bij de kinderen die wijkmediator zijn niet zo. In de training hebben de kinderen geleerd om conflicten op te lossen met kinderen die jonger zijn dan zij, of even groot. Mocht dit niet lukken dan kunnen ze op momenten dat de jongerenwerker in de buurt is, hem vragen om te helpen, of een ouder of wijkagent kan helpen met bemiddelen in het conflict.

Naast dat het leuk is dat zij zich hiervoor inzetten, wil het niet zeggen dat het vanzelfsprekend is in de huidige samenleving. Afgelopen week sprak ik een vriendin hierover. ‘Knap dat de kinderen dit doen, maar ik vraag me af of deze kinderen in de meeste gevallen ook echt een conflict kunnen oplossen…’ Dat is inderdaad een lastige, maar ook realistische vraag. Het gaat er vooral om dat je tegenwoordig ziet dat in de samenleving steeds meer mensen op eilandjes leven en dat het bijna mens-eigen is om andere mensen in hokjes plaatsen. Als jij dan als kind besluit om iets voor een ander te doen, en de samenleving en andere mensen te helpen, dan is dat iets om trots op te zijn. Je bent stoer omdat je anders durft te zijn en je een positief rolmodel wil zijn. Ik ben daarom ook super trots op de wijkmediatoren van groep 8.

Niet voor niks ontvingen zij van een Haagse wethouder daarom afgelopen maandag hun certificaat voor wijkmediator. Na hun training, stage bij het jongerenwerk en inzet tijdens een voetbaltoernooi in de wijk, hadden zij dit meer dan verdiend. Ook de media was hierbij aanwezig. Wil je mij en een aantal wijkmediatoren zien schitteren? Bekijk dan even het filmpje wat werd gemaakt via deze link.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: