Geen categorie

‘Goed gedaan…’

Waarschijnlijk hadden jullie van mij vorige week al een nieuwe blogpost verwacht, ik was alleen ontzettend druk met afstuderen aan mijn opleiding tot schoolleider. Het was de struggle volledig waard, want ik kan inmiddels van de daken schreeuwen dat ik geslaagd ben. Ik ben hier super blij mee, want starten als directeur, halverwege het schooljaar switchen van baan en een opleiding doen is niet bepaald een hele handige combinatie. Omdat de rust inmiddels is wedergekeerd, heb ik nu weer tijd mijn blog weer op te pakken.

De leerlingenraad is inmiddels weer een paar weken verder. Afgelopen dinsdag toen ik langs de aula liep, zag ik ze heel serieus werken aan de uitwerking van de door hun bedachte actie rondom verkeersveiligheid. ‘Juf, we zijn bezig met het uitwerken van die smileyactie. Alle mensen die het goed doen in het verkeer rondom de school krijgen dan toch een smiley?’ ‘Ja, klopt dat is wat we hebben afgesproken’, zeg ik. ‘Juf, ik weet trouwens een leuke slogan die we op de smileykaartjes kunnen zetten!’ ‘Oh, wat goed, vertel eens….’ ‘Ik had een hele leuke, maar de rest is het daar niet mee eens. Ik dacht: Goed gedaan, je rijdt geen kinderen aan!’ Ik kan mijn lachen niet inhouden en de tranen gaan nog net niet over mijn wangen. Ook de rest van de leerlingen giechelt. ‘Juf ik denk dat het beter is als we schrijven: ‘Wat fijn dat u denkt aan de veiligheid van de kinderen op school.’ ‘Dat vind ik een hele mooie,’ antwoord ik.

Donderdag zie ik de leerlingenraad voor hun maandelijkse vergadering. Ik begin de vergadering met een compliment: ‘Toen ik jullie zag afgelopen dinsdag, waren jullie zo hard aan het werk met die smiley-actie. Ik vond dat echt heel goed om te zien!’ De leerlingenraad begint te lachen. ‘Juf u denkt toch niet serieus dat wij een uur met die actie bezig zijn geweest?’ Ik kijk de kinderen aan en ik zie allemaal ondeugende ogen en vervolgens klinkt er weer gelach. ‘Haha juf, we waren denk ik wel echt drie kwartier serieus bezig, maar de laatste vijftien minuten deden we tikkertje.’ En weer barsten ze in lachen uit. Ik schud met mijn hoofd ‘Jullie zijn me ook een stel bij elkaar!’

We nemen de acties van de afgelopen tijd door. ‘Juf die wc-lijsten werken echt super goed!’ Vijf van de zes leerlingen knikken instemmend. ‘Juf bij mij in de klas doen de kinderen een beetje vervelend, ze zetten elke keer het kruisje op de wc-lijst tussen schoon en vies in. Ze zeggen dan: Wc’s zijn altijd een beetje vies. Ik denk dan: Je legt toch geen latje in het midden van de wc pot? En dat je er aan de ene kant overheen plast en de andere kant schoon laat?’ Wederom moet ik hier hard om lachen. ‘Ik vind het wel leuk hoe jij denkt. Misschien moeten we afspreken dat als ze het een beetje vies vinden, dat ze het kruisje op de wc-lijst dan bij vies zetten.’ ‘Ik hoop dat het werkt, maar ik ga het in ieder geval met mijn klas bespreken.’

‘Juf hebben we eigenlijk al een reactie van de burgemeester?’ ‘Nou…… Toevallig heb ik een mailtje gekregen dat de brief in goede orde is ontvangen en dat de burgemeester bezig is het met schrijven van een brief aan jullie. Deze kunnen jullie binnenkort verwachten.’ Vanuit de leerlingenraad hoor ik een harde ‘Yes!’ geroepen. Hier zijn ze duidelijk blij mee.

Inmiddels zijn alle klassen verschillende methodes voor Engels aan het uitproberen. Ook hier is de leerlingenraad nog actief mee bezig. ‘Juf wij hebben er inmiddels twee getest en van die twee is er een die mijn klas echt veel leuker vindt dan de andere.’ ‘Dat is fijn om te weten,’ zeg ik. ‘Ik ben benieuwd wat jullie van de laatste methode vinden die jullie gaan uitproberen. Zullen we voor dit jaar dan nog een vergadering inplannen om over de Engelse methode te beslissen? En dan nog een keer bij elkaar komen om het schooljaar feestelijk af te sluiten met elkaar?’ ‘Ja, goed idee juf!’

Over 3 weken zie ik de kinderen weer. Ik heb goede hoop om dan samen met de leerlingenraad een goede methode uit te kiezen en de brief van de burgemeester te hebben ontvangen. Daarnaast ben ik blij dat mijn opleiding is afgerond, zodat ik elke dag nog een beetje meer van mijn geweldige baan als directeur kan genieten. En dan vooral deze geweldige gesprekken met kinderen.

‘Every day may not be good, but there’s something good in every day!’

2 reacties

  1. Van harte gefeliciteerd Marjolein, lekker gevoel om je opleiding afgesloten te hebben, en dat onder de huidige omstandigheden en baanwissel. Veel plezier in je werk!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: