Geen categorie

València

Afgelopen week was de tweede keer dat ik alleen op vakantie ging, deze keer naar València. Ook deze keer heb ik weer veel leuke dingen gedaan. Hieronder de allerleukste tips voor een week in València.

L’Umbracle

Huur een fiets

Wat leuk is aan València is dat het echt een fietsstad is. Hou je niet van het openbaar vervoer dan is een fiets huren echt een aanrader. Op de fiets kom je via Jardí del Turia overal. Deze uitgedroogde rivier waar een park in is aangelegd loopt praktisch door de stad en is een leuke fietsroute. Fietsen in de binnenstad is soms best een uitdaging. Let hierbij goed op de verkeersborden en volg de aangelegde fietspaden altijd. Als je ergens fietst waar je niet mag fietsen op straat, zullen de Spanjaarden dit altijd aan je laten weten. Is er geen fietspad, pak dan de stoep en ga niet zomaar op de drukke weg fietsen.

Vanaf de binnenstad is er een prima fietspad aangelegd richting het strand. Verblijf je in de binnenstad, hou dan vanwege het verkeer rekening met een fietstocht van ongeveer dertig minuten. Toen ik in València verbleef was het dagelijks tussen de 30 en 37 graden buiten, en door de flinke zeewind die er stond was het toch prima weer om de fiets te pakken. Smeer je goed in en drink voldoende water, dan komt het allemaal goed 😉

Must sees

Jardí de Turia: Het Turia park is een prachtig park waar je op z’n minst doorheen moet wandelen of fietsen. Het heeft veel schaduwplekken, bankjes waar je lekker kan zitten en ondertussen kan je daar luisteren naar het geluid van de krekels en de parkieten.

Citutat de les Arts i les Ciències: Zelf ben ik niet in het wetenschapsmuseum binnen geweest. Ik vond het hier te druk. Het is echter wel een aanrader om even om en tussen de gebouwen door te lopen. De gebouwen zijn al kunst op zich. Als je meer te weten wil komen over de architectuur dan is het de moeite waard om een rondleiding te doen door het Palau des Arts, oftewel het operagebouw. Hier vertellen ze veel over de inspiratie die de architect had tijdens de bouw en kan je genieten van een heel mooi uitzicht over de stad vanaf een van de tuinen op het dak van het operagebouw. Kosten van deze rondleiding zijn €11,- En ik had geluk, ik had namelijk een privé rondleiding, omdat verder niemand zich had aangemeld voor deze tour.

L’Umbracle: Het is prachtig om door het Umbracle heen te lopen. Het is een stadspark in combinatie met architectuur.

CCCC: Dit is een cultuurcentrum in de wijk El Carmen (Centre del Carme Cultura Contemporània) Hier vind je toffe streetart kunstwerken, en kortdurende tentoonstellingen van kunstenaars uit València in een oud klooster met een mooie binnentuin. Toen ik hier kwam was er een tentoonstelling over ‘Emergency on planet Earth’ een super mooie tentoonstelling die inzichtelijk maakt hoe de aarde langzaam vernietigd wordt en hoe wij hier als mensen aan bijdragen.

IVAM: Dit is het museum voor moderne kunst in València (Institut Valencià d’Art Modern) Als het erg warm is, is dit de perfecte plek om even af te koelen. (Airco gegarandeerd). Tot 4 september is hier een tentoonstelling van Anna Boghiguian. Ik vond haar werk echt fantastisch. Haar tentoonstelling gaat over patronen die zich in de geschiedenis steeds herhalen, van Tweede Wereldoorlog tot COVID en van Slavernij tot de hedendaagse BLM beweging. Ze legt dit vast in tekeningen en tekst die gelijk je aandacht grijpen. Ook is hier tot 4 september nog de tentoonstelling van Zanele Muholi te zien. Zij is een Zuid – Afrikaanse fotograaf die in haar werk de zwarte LGBTIQ identiteit laat zien in Zuid – Afrika. Ook deze foto’s zijn prachtig om te bekijken en heel indrukwekkend om te zien. Ben je op zondag in València, doe dan een museumbezoek. Op zondag is dit namelijk gratis.

El Carmen: El Carmen is het oude stadscentrum van València. Het is een aanrader om door de smalle straatjes te lopen en alle streetart te bekijken. Het CCCC en het IVAM liggen ook in de wijk El Carmen. Dit kan je goed met elkaar combineren.

Russafa: Russafa is een wijk in València waar je heel veel restaurants, cafeetjes, koffiezaakjes en vintage winkeltjes terugvindt. Een aanrader om doorheen te lopen en een dagje door te brengen. In het overzichtje met restaurants hieronder, bevinden La Flaca de Ruzafa, Jardin Urbano, Bluebell Coffee en iKore Kofi zich in Russafa. Ook de meeste vintage winkels die hieronder benoemd staan vind je hier terug. In Russafa is het ook leuk om een bezoekje te brengen aan Mercat de Russafa, een overdekte markt waar je vers fruit, vlees, vis en lokale producten kan kopen.

Micalet: De Micalet is de kathedraal in het oude centrum van València. Klim de 200 treden via de wenteltrap omhoog en je hebt een prachtig uitzicht over de hele stad. De kosten hiervan zijn €2,- Tip, doe dit in de ochtend of in avond en niet zoals ik om 15.00 uur ‘s middags. (Zweet gegarandeerd, haha!) Gelukkig staat er bovenop de kathedraal een vrij stevige en verkoelende wind.

Mercat Central: Midden in de binnenstad staat de overdekte markt Mercat Central, net als in Russafa kan je hier terecht voor groente, fruit, vleeswaren en lokale producten en lekkernijen. Erg leuk om te zien wat ze hier allemaal verkopen.

Playa Patacona: By far het mooiste strand van València. Vanaf de stad is het ongeveer 30 minuten fietsen via de Turia. Op dit strand vind je vooral locals en Spanjaarden. Er zijn hier weinig toeristen, wat ik persoonlijk heel prettig vond. Ook als je alleen op vakantie gaat is dit strand heel fijn. De Spanjaarden die hier komen zijn heel vriendelijk en behulpzaam. Wil je dus een duik in de zee nemen, dan passen ze met liefde even op je spullen.

Tuinen: In València heb ik twee mooie tuinen bezocht, de Jardí Botanic & Jardín de Monforte. De botanische tuin ligt richting El Carmen en Montforte in de buurt van de Pont del Real. Beide zijn heel mooi aangelegd en leuk om aan het eind van de middag een wandeling doorheen te maken.

Eten en drinken

Hieronder heb ik een paar leuke adressen verzameld waar je lekker vegetarisch/vegan kan eten en waar ze lekkere koffies en taartjes verkopen. Ik eet alleen vegetarisch (dus geen vlees en vis), maar in València was het vrij gemakkelijk leuke plekken te vinden om te eten. Bij bijna alle onderstaande restaurants staat ook vlees en vis op de kaart, dus ook als je gewoon alles eet, kan je hier prima terecht!

Strandtenten

Deze twee strandtenten liggen beide aan Playa Patacona. Beide restaurants hebben voldoende vegetarische opties op de kaart staan.

La Más Bonita: La Más Bonita valt met de wit blauwe kleur gelijk op. Het restaurant heeft een mooie binnentuin en ook in het restaurant is het door de zeewind en ventilatoren lekker koel. (Is wel zo fijn na een dag op het strand) Wat ook leuk is, is dat dit restaurant ook een Chiringuito op het strand heeft, waar je drankjes en iets te eten kan halen en ook ligbedjes kan huren. La Más Bonita staat onder andere bekend om z’n lekkere taartjes. De citroen merengue cheesecake is hier echt een absolute aanrader (deze kan je overigens gewoon eten als lunch of delen met iemand, na het eten van deze cheesecake zit je echt vol). Adres: Passeig Marítim de la Patacona, 11, 46120 Alboraia, Valencia, Spanje

La Girafe: Naast La Más Bonita, zit La Girafe. Ook dit is een hele fijne strandtent met een prachtige binnentuin. Ook hier staan voldoende vegetarische opties op de kaart en ook dit restaurant is een bezoekje waard. Adres: Av. Mare Nostrum, 10, 46120 Alboraia, Valencia, Spanje

Restaurants in de stad:

Tapeanado: Dit is een van de goedkoopste restaurants waar ik heb gegeten en tegelijkertijd een van de beste. Hier moet je naartoe gaan als je houdt van Pinxtos en als je de beste Agua de València (Cocktail gemaakt van cava, wodka, gin, sinaasappelsap, sparkling water en suiker) wil drinken. Naast de pinxtos, staat er ook heerlijke tapas op de kaart en ook de gewone menukaart is erg goed. Adres: Av. de María Cristina, 9, 46001 València, Valencia, Spanje

La Flaca de Ruzafa: Dit restaurant zit in Russafa en zoals ik en mijn later aangehaakte travelbuddy Jisca tegen elkaar zeiden: Hier snappen ze het gewoon. Simpel Spaans eten, maar niet normaal lekker! Daarnaast hebben zowel het restaurant als het terras een leuke sfeer. Ga je hier voor de batatas bravas, wees dan voorbereid, dit is echt een hele maaltijd en je kunt deze prima delen! Adres: Carrer de Puerto Rico, 34, 46006 València, Valencia, Spanje

Jardin Urbano: Op de kaart van dit restaurant is alles vegan. Ze verkopen hier lekkere simpele lunch tostadas en ook de kaart voor het diner is een aanrader. Het is leuk om ook het restaurant even van binnen te bekijken. De sfeer hier is ontzettend leuk en huiselijk. In de zomer is het hier wel erg warm en is er geen airco, maar op het terras midden in de wijk Russafa is het erg gezellig en staat een verkoelend briesje. Adres: Carrer de Pere III el Gran, 26, 46005 València, Valencia, Spanje

Le Favole: Deze tip kreeg ik van mijn nichtje. Het eten hier is heerlijk en eigenlijk alles wat op de kaart van dit Italiaanse restaurant staat, klinkt fantastisch. Ik vind het moeilijk om te kiezen, maar at hier uiteindelijk een pasta met truffel. Deze was heerlijk. Wat wel opvallend was, was dat er veel Nederlanders in het restaurant aanwezig waren en Amerikanen. Het is dus niet de typische Spaanse sfeer, maar het eten was hier echt heerlijk! Adres: C/ de l’Hedra, 5, 46001 València, Valencia, Spanje

Terranova: Tijdens een avond waarop ik geen zin had om de stad in te gaan, besloot ik dit kleine Italiaanse restaurantje om de hoek bij mijn hotel binnen te lopen. Het eten is hier simpel, maar echt heel goed. Ook het personeel is erg vriendelijk. Zeker een aanrader als je even geen zin hebt in drukte om je heen. Adres: Plaça de Cánovas del Castillo, 8, 46005 València, Valencia, Spanje

La Tastaolettes: Dit restaurant in de wijk El Carmen is volledig vegetarisch. De tapas op de kaart zijn een absolute aanrader.

Koffietentjes:

Ikore Kofi: Dit koffietentje vond ik op mijn eerste dag in València in de Mercat de Russafa. Later kwam ik erachter dat ze deze zaak ook in de stad hebben. Lekkere koffie gegarandeerd! Adres: Carrer de Pere III el Gran, 36, 46005 València, Valencia, Spanje

Federal: Een leuk koffietentje waar ik per ongeluk tegenaan liep. Ik dronk hier de vegan magic monkey met een espresso shot. Adres: Carrer de l’Ambaixador Vich, 15, 46002 València, Valencia, Spanje

Bluebell Coffee: Hier was ik voor een gehaast bezoekje, omdat ik zin had in ijskoffie, maar wel mijn vlucht moest halen. Alles wat ze serveren zag er super lekker uit en dat was mijn iced latte ook. Adres: Carrer de Buenos Aires, 3, 46006 València, Valencia, Spanje

Shoppen

Ik hou van winkelen in vintage winkels, kleine boetiekjes en winkels waar ze leuke hebbedingetjes/ souveniertjes verkopen. (En nee dus niet die winkels met standaard koelkastmagneten). De leukste adresjes vind je hier:

Sister Birkin: C. de les Mantes, 10, 46001 València

Vintaker: Carrer de Sueca, 36, 46006 València

Trinity Vintage: C. de Cuba, 22, 46006 València

Flamingo Kilo: Carrer de Cadis, 17, 46006 València

Place: Carrer de Cirilo Amorós, 24, 46004 València

Kamille Vintage: Carrer de Puerto Rico, 15, Bajo derecha, 46004 Valencia

Gnomo: C. de Cuba, 32, 46006 València

Must skips

Wat ik zelf niet zo fijn vind, is het bezoeken van hele toeristische plekken. Ik ben iemand die liever op zoek gaat naar plekken waar meer locals komen en waar het over het algemeen wat rustiger is.

Ik had om die reden dus ook niet zoveel met de twee stranden Playa las Arenas en Playa Malvarossa. Natuurlijk zijn deze stranden heel mooi om te zien, maar het publiek wat er komt is echt anders dan op Patacona. Aan Playa las Arenas staat de goed aangeschreven strandtent Boa Vista. Ik wilde hier heel graag gaan eten. De kaart en het eten zien er fantastisch uit, maar ik vond de drukte in dit restaurant echt overweldigend. Zo druk had ik het nog nergens gezien en de tafels staan erg dicht op elkaar. Wil je dus de rust opzoeken, dan raad ik deze plek niet aan, ondanks dat het eten er ongetwijfeld super goed is.

Net zoals in elke grote stad kan je ook in València heel goed shoppen. De Carrer de Colón is ongetwijfeld de grootste en drukste winkelstraat waar je alle grote kledingzaken terugvindt. Niet persé het mooiste van València. Handig is deze straat zeker wel, vooral als je spullen vergeten bent mee te nemen uit Nederland 😉

Het Museu de les Ciències Principe Felipe is een prachtig groot gebouw aan de buitenkant, maar aan de binnenkant vooral een museum voor kinderen (dus zeker een aanrader als je kinderen hebt), verder vond ik het binnen vooral heel druk en overweldigend en heb ik besloten het bij het bekijken van de buitenkant te houden.

Tot slot

In València is dus zeker voldoende te doen en je kan hier prima een week doorbrengen, zonder je ook maar een moment te vervelen. In de zomer is het vooral heel leuk om de stad en het strand af te wisselen. Ben je nou nog benieuwd naar iets? Of heb je vragen, stuur me dan gerust een berichtje. En als je binnenkort naar València gaat: ENJOY!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: