Geen categorie

Málaga: Een goede manier om 2023 te beginnen

Op een koude dinsdagavond in december besloot ik dat ik de Nederlandse kou even helemaal zat was. Alles in mij zei dat ik op vakantie moest en dus besloot ik een ticket en een hotel te boeken. Mijn zoekcriteria binnen Europa: ‘Waar is het 20 graden of warmer in januari?’ Al snel kwam ik uit op Málaga. Ik had van vrienden al veel positieve verhalen gehoord, dus besloot ik dat dit mijn volgende solotrip moest worden.

Tip: Boek een vliegticket op 1 januari. De vliegtickets zijn dan aanzienlijk goedkoper en het scheelt veel geld. Het enige wat je moet inleveren is een oud en nieuw feestje, of tenminste: eerder gaan slapen tijdens de jaarwisseling. Dit had ik er wel voor over.

Op 1 januari zit ik om 7.00 uur ‘s ochtends in het vliegtuig op Rotterdam/The Hague AirPort. Het vliegtuig zit niet helemaal vol, maar er zijn meer mensen die er net zo over dachten als ik om het nieuwe jaar zonnig te beginnen. Om 10.15 uur kom ik aan in Málaga. En om 10.50 uur sta ik in Hotel Guadalmedina. Mijn hotel ligt aan de rivier aan de rand van het oude centrum. Een prima hotel, schoon en heel netjes, mijn kamer is groot en ik zie vanuit mijn hotelkamer gelijk de strak blauwe Spaanse lucht. De zon waar ik zo naar had uitgekeken.

Hieronder heb ik alle tips, bezienswaardigheden, musea, restaurants en winkeltjes verzamelt, die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken. Ook heb ik mijn favoriete foto’s toegevoegd, zodat je een beetje mee kan kijken tijdens mijn reis.

Málaga in de kerstvakantie

Málaga is een ontzettend mooie stad om te bezoeken in de kerstvakantie. De Spanjaarden houden namelijk enorm van Kerst en pakken in deze periode flink uit. Málaga is in de kerstvakantie prachtig verlicht. Ook na Kerst en oud en nieuw worden er elke avond vanaf 20.00 uur lichtshows gegeven in de bekendste winkelstraat C. Marqués de Larios en bij de Málaga Cathedral. Houdt er rekening mee dat er tijdens deze periode elke avond duizenden mensen de straat op gaan om deze lichtjes te bewonderen. De lichtshows worden gecombineerd met muziek wat ervoor zorgt dat het hier elke avond weer een feest is. In Spanje wordt deze periode afgesloten met het feest Drie Koningen. Dit is in Spanje het moment dat kinderen hun cadeautjes krijgen (dus niet tijdens de kerstdagen zelf). In Málaga wordt deze periode afgesloten met een carnavalsoptocht door het centrum heen. Ik heb de optocht zelf gemist, maar de foto’s en filmpjes op Social Media zagen er spectaculair uit. Er is dus in de kerstvakantie heel veel extra te zien en te doen in Málaga. Ik heb daarom vanuit de stad ook geen tripjes buiten de stad gedaan, gewoon omdat ik me geen moment verveeld heb.

Bezienswaardigheden

Málaga is een prachtige stad, met Moorse invloeden. Málaga ligt vlakbij Gibraltar waar je de overtocht per veerboot naar Marokko kan maken. Ik heb deze overtocht niet gemaakt, maar in Málaga zelf zijn ook Moorse invloeden te zien. Hieronder een overzicht:

Alcazaba: Alcazaba is een middeleeuwse vesting in Moorse stijl. Alcazaba ligt boven het Romeinse Theater midden in het oude centrum van Málaga. De toegang tot Alcazaba kost €3,50. Ik bezoek Alcazaba op 1 januari en omdat het een feestdag is, is het deze dag gratis. Alcazaba is prachtig. De vesting geeft een mooi uitzicht over de stad en ook de planten die hier te zien zijn, zijn prachtig.

Gibralfaro: Gibralfaro is een kasteel wat weer boven Alcazaba ligt. Vanaf de haven van Málaga kan je door de ‘Jardines de Pedro Luis Alonso’ de klim de berg op beginnen. Let op: deze is erg stijl, ik denk dat het wanneer het erg warm is, bijna niet te doen is de klim te realiseren. Vanaf de haven duurt de klim bijna 50 minuten. Zorg er dus voor dat je voldoende water meeneemt en goede schoenen draagt. De afstand die je naar boven aflegt is ongeveer 1,5 kilometer en dat zegt dus iets over hoe stijl het is. Wees dus voorbereid op hellingen en veel trappen. Eenmaal boven is het uitzicht FANTASTISCH. Dit is absoluut iets wat je niet mag missen als je Málaga bezoekt. Je kijkt uit over de haven, maar hebt ook richting de bergen een prachtig uitzicht. Castillo de Gibralfaro is een Moorse kasteelruïne op de Gibralfaro heuvel. De entree tot dit kasteel, bedraagt €3,50. Wil je nou niet klimmen? Er rijden taxi’s die je naar de ingang van het kasteel kunnen brengen. Je mist dan wel een heel stuk ervaring en de mooie uitzichten tijdens de klim.

Mercado Central de Atarazanas: Dit is een overdekte markt in het oude centrum van Málaga. Op de markt vind je vanalles: groente, fruit, vis, noten, snoep en brood. Het is leuk om rond te lopen en lokale specialiteiten te proeven. Sidenote: De Spaanse marktkoopmannen willen graag verkopen, vooral als je hier alleen als Nederlandse rondloopt. Ik hoorde overal: ‘Olá guapa’ en moest vanalles proeven. Levert dan wel weer een leuk verhaal op! 😉

Palmeral de las Sorpresas: Vanaf mijn hotel wat aan de rivier Guadalmedina ligt is het voor mij voor de hand liggend om via de Palmeral de las Sorpresas naar de haven te lopen. Op deze soort boulevard, vind je kleine marktkraampjes, veel straatartiesten en koffietentjes. Met mooi weer moet je hier echt een keer langsgelopen zijn. Het is erg gezellig en je loopt zo de mooie haven van Málaga in.

Puerto de Málaga: In de haven van Málaga vind je een hoop restaurants. Ook hier heb je veel winkeltjes en kan je de mooie jachten en cruiseschepen bekijken die hier zijn aangelegd. Vanuit hier kan je ook tours boeken, om te gaan varen op zee. Tip: ga hier lekker langs het water zitten in de zon. Het water is heel kalm en er zwemmen enorme vissen wat al een bezienswaardigheid op zich is. Koop een koffietje en iets lekkers en geniet van het mooie uitzicht.

Musea

Onderstaande musea heb ik bezocht in Málaga. Net als sommige bezienswaardigheden zijn sommige musea gratis. Voor de musea die niet gratis zijn, is het handig om via GetYourGuide (deze app biedt kaartjes en aanbiedingen, maar ook combinatietickets voor bijna elke stad in het buitenland en is handig om goedkoop tickets te boeken) kaartjes te boeken, zodat je bijvoorbeeld rijen kan overslaan. Verder is het slim om de musea vroeg in de ochtend te bezoeken. In Málaga wordt het vrij snel warm en het is fijn dat je in de middag (zeker in januari), dan optimaal van de zon kan genieten.

Centro de Arte Contemporáneo de Málaga: CAC Málaga zit praktisch tegenover mijn hotel aan de rivier de Guadalmedina en is gratis. Dit kunstcentrum heeft vooral moderne tentoonstellingen van lokale kunstenaars. Het is zeker een aanrader om te bezoeken.

Museo Picasso: Málaga is de geboortestad van Pablo Picasso. Het is daarom een must om ook dit museum te bezoeken. Let op, dit is het drukst bezochte museum van Málaga. Boek je ticket via GetYourGuide. Je krijgt dan namelijk een tijdslot toegewezen, waarmee je de rij voor het museum voorbij kan lopen, dit staat niet vermeld op je ticket, maar werkt dus wel zo. Bij de ingang moet je dan aan de beveiliging je ticket laten zien, zij lopen met je naar binnen. Dit staat niet duidelijk aangegeven. Een rij van een paar honderd meter voor de ingang, staat er namelijk hoe dan ook en het is fijn als je hier niet in hoeft te staan. Binnen is alleen maar werk van Picasso te zien. Als je ooit in het Picasso museum in Parijs bent geweest, zie je gelijkenissen. De werken die er hangen, zijn echter wel allemaal anders. Wat ook leuk is, is dat dit museum een photobooth heeft, waar je je eigen foto in het ‘atelier’ van Picasso kan maken.

Museo Casa Natal de Picasso: In Málaga staat het geboortehuis van Pablo Picasso. Ook deze kan je bezoeken. Via Plaza de la Merced, waar Picasso ook op een bankje zit loop je naar zijn geboortehuis. Hier wordt het verhaal van de jeugd van Picasso in foto’s en verhalen toegelicht. Een audioguide is hier wel handig om het verhaal goed te snappen. Naast dat er nog veel persoonlijke bezittingen in het huis te zien zijn, is ook hier werk van Picasso tentoongesteld. Ik vind dit museum een mooie aanvulling op het Picasso museum zelf.

Centro Pompidou: Wie wel eens in Parijs is geweest, weet dat daar Pompidou een bekend museum voor moderne kunst is. De vestiging in Málaga is een dependance van de vestiging in Parijs. Je herkent het museum aan de gekleurde kubus in de haven. Deze kan je bekijken zonder toegang te hebben tot het museum. Ben je binnen in het museum, dan kan je de kubus ook van onderen bekijken. Hou je van moderne kunst, dan moet je dit museum echt gezien hebben!

Málaga Museum: Dit museum is een leuke afwisseling op de bovenstaande musea, die vooral modern zijn. Je vindt hier archeologische vondsten uit Málaga en werk van Spaanse meesters. Daarnaast is het een heel mooi gebouw. Voor het museum staan ontzettend hoge palmbomen die midden in de stad gelijk opvallen. Wanneer je naar binnen loopt zie je hier gelijk de mooie binnentuin met sinaasappelbomen. Hou je niet van musea bezoeken? Loop hier dan alleen al voor de mooie binnenplaats naar binnen, de toegang is namelijk gratis. Dit is zeker de moeite waard.

Restaurants

Ik hou van lekker eten. Soms is het echter een uitdaging om goede vegetarische restaurants te vinden. Dit was in Málaga helemaal geen probleem. Hieronder een overzicht van de restaurants waar ik heerlijk gegeten heb.

Voor je gaat eten in Málaga is het wel handig om te weten dat de Spanjaarden in Málaga ontbijten voor 11.00 uur, lunchen tussen 13.00 en 16.00 uur, uitgebreid koffiedrinken om 17.00 uur en avondeten vanaf 21.00 uur. Veel restaurants zijn tussen 16.00 en 20.00 uur dicht, waar de koffiezaakjes het om deze tijd super druk hebben.

MIMO Vegan Bistro: MIMO is een restaurant waar je gegeten MOET hebben als je in Málaga bent. Al het eten is veganistisch, komt van lokale boeren en de menukaart wisselt per seizoen. Het personeel is super vriendelijk en legt je vanalles uit over wat er op je bord ligt en hoe het bereid is. Je moet hier eigenlijk wel reserveren. Het restaurant zit van woensdag tot zondag over het algemeen volgeboekt, maar het is zeker de moeite waard. Omdat ik alleen was, werd er voor mij een uitzondering gemaakt en mocht ik aan de kleinste tafel voor een persoon in het restaurant zitten. Ik heb denk ik, in heel mijn leven nog nooit zo lekker gegeten als hier. Ik at hier als voorgerecht de Sushi Spring Rolls, als hoofdgerecht de Onigarazu Sandwich, als nagerecht de Rawsome Lemon Cake en de ook de wijn is heerlijk. Ik koos voor de Circe. Als ik ooit Málaga weer bezoek, ga ik hier zeker terug.

El Vegetariano de la Alcazabilla: Hier ben ik twee keer gaan lunchen. Alles in dit restaurant is vegetarisch en het smaakt alsof je bij iemand thuis aan het eten bent. Alles is vers, elke dag een beetje anders en de smaken zijn top. Zeker een aanrader!

La Vegana is een vrij nieuw restaurant. Ik at hier de vegan cheese fries. En deze waren heerlijk. Het is een klein tentje, met vriendelijke bediening. Zeker een bezoekje waard!

Meet Vegano is ook een restaurantje waar je geweest moet zijn. Dit restaurant is net negen maanden open en zit in een zijstraat van de drukke Marqués de Larios. Al het eten wordt met zorg gemaakt en er staan een aantal bijzondere cocktails op de kaart, die alleen dit restaurant verkoopt.

Casa Aranda: Ik had graag een bezoekje willen brengen aan Casa Aranda. Het is hier alleen mega druk vanaf 17.00 uur ‘s middags. De locals drinken hier koffie en eten hier de churros met chocoladesaus. Casa Aranda is zo bekend, dat de rijen bijna honderd meter lang de winkelstraat in staan. Heb je dus de kans om Casa Aranda te bezoeken, doe dit dan vooral, want vooral de churros zien er heerlijk uit. Ik hoop dat ik de volgende keer meer geluk heb!

Strand

In januari is de gemiddelde temperatuur tussen de 17 en 20 graden. Tijdens mijn bezoek aan Málaga trof ik een middag waar het iets warmer was dan 20 graden en besloot in naar het strand te gaan. Als je de haven doorloopt vindt je uiteindelijk Playa la Malagueta. Een heel mooi breed zandstrand. Met mooi weer zijn de Chiringuito’s (strandtenten) open en kun je hier ook ligbedjes huren. Vanaf het strand heb je een prachtig uitzicht op de kustlijn en de bergen.

Shopping

Ik heb niet heel uitgebreid gewinkeld in Málaga. Wel houd ik van leuke souveniertjes. Tegenover de Málaga Cathedral vind je Alfajar Cerámica Artesanal. Een kunst en keramiek winkeltje. Hier vind je leuke items die geïnspireerd zijn op het werk van Picasso. Het is niet goedkoop, maar als je hier iets haalt, heb je wel echt iets origineels in handen. Málaga staat ook wel bekend om het Flamenco dansen. Bij Celyan Málaga verkopen ze Flamenco sjaals, maar ook handbeschilderde waaiers.

Tot slot

Ik ben na deze vakantie helemaal weer opgeladen en ben 2023 op een positieve manier gestart. Mocht je op vakantie gaan naar Málaga of tijdens je bezoek aan Spanje Málaga aan doen, dan hoop ik dat je uit de voeten kan met mijn tips. Mocht je vragen hebben of verdere informatie willen, stuur me dan gerust een berichtje!

Liefs Marjolein

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: